De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Moleculaire serotypering van pneumokokken

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Moleculaire serotypering van pneumokokken

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Meningitis is een ontsteking van de meningen. Meningitis kan veroorzaakt worden door bacteriën, gisten, schimmels of virussen. Bacteriën zorgen voor de grootste problemen. De meest voorkomende zijn; meningokokken type C, Haemophilus influenzae en de pneumokok. In 2004 was de pneumokok de grootste veroorzaker van meningitis. Daarom is er een vaccin ontwikkeld voor pneumokokken. Pneumokokken zijn gram positieve kokken die er op plaat uitzien als damschijven. Onder de microscoop liggen ze in duplo of in ketens. Pneumokokken hebben veel virulentiefactoren, zoals: pneumokokken oppervlakte proteïne A, hyaluronaat lyase, pneumolysine, autolysine, pneumokokken oppervlakte antigeen A, neuraminidase en polysacchariden (kapsel). Het polysaccharide wordt gebruikt in vaccinaties. Op dit moment zijn er twee soorten polysaccharide vaccins beschikbaar; het pneumokokken polysacchariden vaccin en het pneumokokken conjugaat vaccin. Het polysacchariden vaccin heet Pneumovax® en wordt gebruikt voor mensen met een verhoogd risico op pneumokokken infecties. Dit vaccin is niet geschikt voor kinderen. Het conjugaat vaccin wordt gebruikt om kinderen in het Rijksvaccinatieprogramma in te enten tegen pneumokokken. Momenteel is er een vaccin in de omloop tegen 7 serotypen. Er wordt gewerkt aan een vaccin die beschermd tegen 9, 11 en 13 serotypen. De laatste wordt waarschijnlijk de opvolger van het 7 valente vaccin.
Er zijn op dit moment 91 serotypen bekend. In deze studie wordt onderzocht wat de serotypeverdeling is van de invasieve pneumokokkenpopulatie in Nederland. Hiervoor is een nieuwe assay opgezet om moleculair het serotype te kunnen bepalen. Met deze test wordt een snapshot gemaakt van vóór de vaccinatie van 2006. Om dit onderzoek te kunnen doen aan worden er vanuit het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis de isolaten gehaald van het jaar 2004 en 2005. Om de snapshot te kunnen maken wordt een deel van het genoom van de isolaten gesequenced. Dit sequencen gebeurt op het wzh-gen. Dit is één van de regulatiegenen van het kapsel van de pneumokok. Dit gen zorgt voor de regulatie van synthese en export van het polysaccharide. Nadat er een snapshot is gemaakt wordt zichtbaar dat een aantal serotypen niet van elkaar te onderscheiden zijn. Dit zijn er tamelijk veel, dus wordt besloten om de serotypen van elkaar te onderscheiden die in het 13 valente vaccin zitten. Wanneer het vaccin op de markt is, kan ook worden bekeken of er spake is van een vaccinfalenstam. Ook kan er gekeken worden of er sprake is van kapselswitch of serotype replacement. De serotypen die niet van elkaar te onderscheiden zijn in het 13 valente vaccin:
- 6A/6B
- 7A/7F
- 9A/9V
- 18A/18B/18C
Er wordt begonnen met het opzetten van een specifieke PCR voor het onderscheiden van de serotypen 6A/6B. Hiervoor zijn nieuwe primers ontwikkeld. Deze primers zijn getest op specificiteit. Na een aantal onderzoeken wordt de conclusie getrokken dat de primers niet specifiek zijn. Daarom worden er weer nieuwe primers ontwikkeld. Deze primers leken ook niet geheel specifiek te zijn. De 6A specifieke primers waren echter helemaal niet specifiek, ook alle 6B monsters vormden een PCR product. De 6B primers bleken in eerste instantie wel specifiek te zijn, maar ook bij deze primers vormden een aantal 6A isolaten een PCR product. Om na te kunnen gaan wat er precies aan de hand is met deze isolaten werden ze gesequenced. Hiervoor werd er eerst een alcoholprecipitatie uitgevoerd op de isolaten en vervolgens na het uitvoeren van de PCR een kolomzuivering toegepast.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBiologie en Medisch Laboratorium Onderzoek
AfdelingLife Sciences en Chemistry
PartnersRIVM/LIS/BAC/RVP
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk