De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

AHA-peeling bij acne vulgaris in combinatie met acne medicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

AHA-peeling bij acne vulgaris in combinatie met acne medicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond: Acne vulgaris is een veel voorkomende huidaandoeningen. Acne medicamenten kunnen bijwerkingen veroorzaken die invloed hebben op de huid. In dit rapport is onderzocht welke acne medicamenten eventueel gecombineerd zouden kunnen worden met AHA-peeling.
Materialen en methode: In dit literatuuronderzoek is gezocht naar antwoord op de onderzoeksvraag. De methodologische kwaliteit van de geїncludeerde studies is vastgesteld door het bepalen van de level of evidence.
Resultaten: De resultaten geven aan dat het volgens de literatuur onbekend is of benzoylperoxide gebruikt kan worden in combinatie met een AHA-peeling. Tretinoїne, adapaleen, isotretinoïne en cyproteronacetaat/ethinylestradiol geven volgens de meeste literatuur teveel risico‟s bij combinatie met AHA-peeling. Voor clindamycine en erytromycine is de combinatie wel mogelijk. Over de groep tetracyclines en de combinatie met AHA worden binnen de literatuur tegenstrijdige uitspraken gedaan. Conclusie: Het antwoord op de vraag of het volgens de literatuur veilig is om bij patiënten met acne vulgaris AHA-peelings toe te passen tijdens het gebruik van acne medicatie is onduidelijk. De artikelen die gevonden en gebruikt zijn, hebben een laag level of evidence. Uit de actuele literatuur is het antwoord niet te halen, maar er is mogelijk wel enige onderbouwing te vinden voor bepaalde medicamenten die eventueel toegepast kunnen worden gelijktijdig met AHA peeling. Discussie: In de toekomst dient er meer onderzoek, op hoog methodologisch niveau gedaan te worden naar de combinatie van acne medicatie en AHA-peeling vs. medicatie alleen. Er kan onderzoek gedaan worden bij patiënten met AHA plus medicatie versus alleen medicatie, om de meerwaarde van AHA te onderzoeken

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingHuidtherapie
AfdelingParamedische Studies
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk