De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Glazen entree

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In opdracht van de TU-Delft, afdeling bouwkunde, is ons de opdracht gegeven om een onderzoek te doen naar een zuiver glazen constructie met een lengte, breedte en hoogte van 6 meter.
De TU-Delft is zelf al enkele jaren bezig met het onderzoeken van glasconstructies ’Zappi’. In deze scriptie wordt een klein onderdeel van glasconstructie onderzocht en besproken.
Het doel van de glazen entree is aan te tonen dat een geheel transparante entree, die uitsluitend bestaat uit constructieve glazen elementen, realiseerbaar en constructief veilig is.
De uitgangspunten die bij het ontwikkelen van de geheel transparante entree worden gehanteerd zijn als volgt:
• De individuele constructieve elementen, verbindingen en de constructie (als geheel) hebben een veilig bezwijkgedrag;
• De constructie bestaat uit kolom – ligger verbindingen;
• De entree is in staat belastingen in buitenklimaat te verdragen met een referentieperiode van 50 jaar, in windgebied II, onbebouwd;
• De constructieve elementen moeten zoveel mogelijk uit transparante materialen bestaan;
• Sterkte en stijfheid;
• Stabiliteit.

De gekozen referentie gebouw voor de glazen entree is het Lotto gebouw te Rijswijk, omdat deze voldoet aan alle gestelde eisen. Voor dit gebouw wordt een geheel glazen constructie gezet. De glazen constructie bestaat uit ongehard floatglas, omdat de kolom niet direct in kleine brokjes gaat bezwijken bij een beschadiging, wat gehard glas wel doet. Wat voor de gebruiker een veiligere situatie creëert. Hoewel gehard glas sterker is dan ongehard glas, is ongehard glas voldoende sterk voor onze glazen constructie.
Om de transparantie van de glazen entree te behouden is gekozen voor een lijmverbinding. Het type lijm dat hiervoor is gebruikt, is de photobond GB368 (UV-lijm) van fabrikant DELO. Deze lijm is het beste toe te passen door middel van een injectie, omdat men met een injectienaald ongeveer de juiste hoeveelheid lijm (±20μm) kan aanbrengen. Het nadeel van lijm is dat het precisiewerk is, wat het arbeidsintensief maakt.
UV-lijm wordt gehard door middel van UV-licht of Blauwlicht.
Voor de voet- en kopverbindingen hebben wij gekozen voor een momentvaste verbinding voor de voet en een scharnierende verbinding voor de kop. Hierdoor hoeven wij geen stijve vlakken toe te passen om de stabiliteit van de entree te verkrijgen.
Voor de voetverbinding is gekozen voor vlakke vinplaten die d.m.v. mechanische verbindingen aan de onderconstructie is bevestigd.
De voordelen hiervan zijn:
• Eenvoudige verbinding
• Geen transparantieverlies.
• Makkelijk te vervaardigen
• Makkelijk te monteren
• Gelijkmatige krachtverdeling

Het enige nadeel van zo’n verbinding is, dat door het uitsteken van de vinnen, deze kwetsbaarder is voor beschadigingen.
Voor de kopverbinding is gekozen voor een scharnierende verbinding die geïntegreerd is in de kolom en vrij opgelegd is op PMMA strippen.
De voordelen hiervan zijn:
• Makkelijk te monteren
• Goedkope verbinding
• Behouden van transparantie.

Nadeel hiervan is dat het precisiewerk is. Men moet nauwkeurig te werk gaan.
Een van de belangrijke punten die men moet meenemen bij het ontwerpen van een glazen entree is de opvatting van de gebruiker.
Er is een enquête opgesteld om na te gaan wat mensen denken bij het zien van en het lopen door een glazen entree.
Uit de enquête is gebleken dat de meeste mensen uit esthetisch oogpunt de glazen entree mooi vinden. Ondanks dat men veel vertrouwen heeft in een glazen constructie, gaat de voorkeur toch meer uit naar beton en staalconstructie vanwege het uiterlijk van het materiaal.
Uit ons onderzoek is gebleken dat een glazen entree met kolommen en liggers van zes meter een stabiele constructie gerealiseerd kan worden.
Enkele voordelen die ongehard glas heeft als constructie materiaal is dat ongehard glas een zeer sterk materiaal is, het bezwijkt niet in één keer en het is transparant. Enkele nadelen die ongehard glas heeft als constructie materiaal is dat het een zeer kwetsbaar materiaal is en zeer arbeidsintensief is bij het maken en monteren van de constructie.
Vandalisme is een reëel probleem wat eerder zou voorkomen dan een extreme catastrofe, er is dan ook gekozen om geen tweede draagweg toe te passen, zodat de constructie demontabel blijft.
Glas is een mooi materiaal om constructief toe te passen. Maar door het onvoorspelbare gedrag van het materiaal is het nog niet veilig genoeg om er grote bouwwerken mee te realiseren. Er zijn nog vele onderzoeken te gaan om het materiaal ‘glas’ als een vanzelfsprekend constructiemateriaal te noemen, zoals beton en staal.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
PartnersTU Delft
Jaar2005
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk