De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Gevolgen van bedrust op lichamelijke functies en activiteiten bij volwassenen: een systematic review

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Gevolgen van bedrust op lichamelijke functies en activiteiten bij volwassenen: een systematic review

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Aanleiding: Na het verblijf in een ziekenhuis ervaart 30% tot 60% van de patiënten van 65 jaar en ouder functieverlies. Dit functieverlies is niet alleen gerelateerd aan het medische probleem waarvoor de patiënt is opgenomen. Een andere oorzaak is bedrust, dit is iets wat veel voorkomt tijdens het verblijf in het ziekenhuis.
Doel: Dit literatuuronderzoek geeft de gevolgen van bedrust weer. De vraagstelling luidt: 'Wat zijn de gevolgen van bedrust op de lichamelijke functies van volwassenen en ouderen? '.
Methode: Er is gezocht in de MEDLINE, CINAHL en Academic Search Premier databanken in maart 2013. 101 artikelen zijn met behulp van in- en exclusiecriteria gescreend op abstract. Twaalf artikelen zijn geïncludeerd. Alleen studies gepubliceerd na maart 2003, die een bedrustperiode beschrijven van maximaal vijf weken zijn gescreend.
Resultaten: Na 35 dagen zijn de doorsneden van de spieren van de onderste extremiteit verminderd met een variatie van 2,3% tot 12,6%. In dit tijdsbestek is de kracht van deze spieren verminderd met een variatie van 20% tot 30%. De fasciale lengte van de beenspieren vermindert met 4,8% tot 5,9%. Verder vindt er een verschuiving plaats van slow twitch vezels naar fast twitch vezels, dit betekent dat het spieruithoudingsvermogen is verminderd. Het verlies aan spierkracht correspondeert met een vermindering in proteïne aanmaak. Na twee dagen treedt al botverlies op. Na 35 dagen is de botdichtheid verminderd in alle skeletgebieden van 0,7% tot 3,5%. Na vijf dagen stijgt het gehalte cholesterol en triglyceriden met 8%, en is er een verhoogde reactie op insuline van 67%. Het verlies aan kracht en aerobe capaciteit bij ouderen in vergelijking met jongeren is groter.
Conclusie: Bedrust zorgt voor een vermindering van lichamelijke functies. Bij ouderen zijn deze effecten sneller zichtbaar en heeft dit een grotere invloed dan bij jongeren.
Trefwoorden: Hospital, Bed rest, Aged, Inactivity, Older patient, Inpatient, Adverse effects

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk