De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Sterkteberekeningen van een hoogspanningmast

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Sterkteberekeningen van een hoogspanningmast

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In deze scriptie maak ik een sterkteberekening van een hoogspanningsmast. De mast die ik bekijk is een steunmast. Deze mast is samen met andere steunmasten en de nodige hoek- en trelunasten onderdeel van een hoogspamingslijn. Er wordt een onderverdeling gemaakt in de belastingen op de mast die is gebaseerd op de variatie in de tijd. Er worden drie soorten belastingen onderscheiden:
- permanente belastingen
- veranderlijke belastingen
- bijzondere belastingen

De permanente belastingen zijn altijd aanwezig zoals bijvoorbeeld het eigen gewicht van de geleiders en de isolatoren. De veranderlijke belastingen variëren in de tijd Deze belastingen kunnen meerdere waarden hebben. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een nomaalverdeling zijn. Om de druk van de wind om te kunnen zetten naar belastingen wordt de druk vermenigvuldigd met het aangeblazen oppervlak en een drietal factoren. Deze factoren brengen windvlagen, de gevoeligheid voor resonantie en de vorm van het beschouwde onderdeel in rekening. De bijzondere belastingen treden zelden of nooit op. Draadbreuk is hier een voorbeeld van.

Alle belastingen zijn uitgerekend met behulp van de norm NEN-EN 50431 'Bovengrondse elektrische lijnen boven 45kV wisselspanning'. Vervolgens zijn in Ansys de knooppuntverplaatsingen berekend en daarmee zijn de nonmakachten in de staven en de spanningen bepaald.
Met deze waarden voor de normaalkrachten en de spanningen heb ik vervolgens een paar controle berekeningen van de mast gedaan. Een controle op trek- en drukspanningen en een controle op lokale instabiliteit (knik). Deze voldoen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingWerktuigbouwkunde
AfdelingEngineering en Design
Jaar2006
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk