De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Diabetes mellitus & zachte contactlenzen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Diabetes mellitus & zachte contactlenzen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Doel: Het aantal mensen met diabetes mellitus neemt in Nederland steeds meer toe. Diabetes en contactlenzen oefenen beide invloed uit op het voorste oogsegment. Deze studie onderzoekt of het eigenlijk wel verantwoord is om contactlenzen aan te meten bij mensen met diabetes. De hoofdvraag luidt: Hebben mensen met diabetes mellitus een grotere kans op het ontwikkelen van complicaties, bij het dragen van zachte contactlenzen met een draagsysteem voor overdag, dan mensen zonder diabetes mellitus die ook dit type zachte contactlenzen dragen?
Methode: Artikelen zijn gezocht middels de databanken Pubmed en Google Scholar. De inclusiecriteria waren Nederlands- of Engelstalige artikelen, gepubliceerd na 2006, die hun onderzoek gericht hebben op mensen. De exclusiecriteria waren: harde contactlenzen en een dag- en nacht draagsysteem. Voor het zoeken van artikelen zijn onder andere de volgende zoektermen gebruikt: contact lens, diabetes mellitus, corneal complications en daily wear.
Resultaten: Bij contactlensgebruik verdunt het cornea-epitheel, waardoor de beschermende barrièrefunctie afneemt. Ook onder invloed van diabetes mellitus neemt de beschermende functie van de cornea af. Tevens is er een afname van de zenuwdichtheid in het cornea-epitheel en de corneagevoeligheid gemeten bij diabetici. Contactlenzen en diabetes hebben beide een negatieve invloed op de traanfilmstabiliteit.
Conclusie: Dragers van zachte contactlenzen met diabetes hebben een grotere kans op het ontwikkelen van oculaire complicaties dan dragers van zachte contactlenzen zonder diabetes. Onder invloed van diabetes neemt de kans op infecties en corneale defecten toe, die op hun beurt de kans op contactlensgerelateerde complicaties kunnen doen toenemen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingOogzorg
AfdelingParamedische Studies
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk