De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Flexibel Bouwen

haalbaarheidsonderzoek naar de herontwikkeling van de Amerhorst

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Flexibel Bouwen

haalbaarheidsonderzoek naar de herontwikkeling van de Amerhorst

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Momenteel staat van de ongeveer 50 miljoen vierkante meter vastgoed in de kantorensector 6,3 miljoen vierkante meter leeg. Dit is ongeveer 13% van de bestaande voorraad. Dit probleem wordt veroorzaakt doordat er geen goede balans is tussen vraag en aanbod. Hierdoor is er een zeer grote voorraad onbenutte vierkante meters. In de praktijk blijkt echter dat deze vierkante meters vrijwel nooit goed zijn te herbestemmen voor een andere gebruiksfunctie.
Aan de andere kant wordt duurzaamheid binnen de bouw een steeds belangrijkere eis bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen. EPC-eisen worden verlaagd, hele gebouwen worden energie neutraal ontworpen en in 2009 is het BREEAM-NL keurmerk ontwikkeld voor de Nederlandse markt.
Een belangrijk punt wat onlangs (2011) is toegevoegd aan het BREEAM-NL keurmerk is flexibel bouwen. Door grote leegstand van onder meer kantoorpanden en commerciële panden is het in de bouw steeds belangrijker om er in de ontwerpfase rekening mee te houden dat een gebouw makkelijk aanpasbaar is aan eventuele veranderlijke gebruikerseisen en wensen bij toepassing van een andere gebruiksfunctie.

In dit haalbaarheidsonderzoek zijn de verschillende mogelijkheden op het gebied van flexibel bouwen uiteengezet waarna deze zijn toegepast op de case studie de Amerhorst.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
PartnersZEEP Architecten. Amersfoort
Datum2012-06-29
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk