De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Collagenase injectie bij Morbus Dupuytren : de effecten?

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Collagenase injectie bij Morbus Dupuytren : de effecten?

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Aanleiding: Bij de behandeling van M. Dupuytren wordt er vaak gebruik gemaakt van invasieve operatieve behandelmethodes die een relatief lang revalidatieproces hebben. In deze literatuurstudie wordt onderzocht of het injecteren van collagenase een uitkomst kan bieden op dit ziektebeeld. Voor fysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in de handtherapie is het van belang om van deze behandelmethodes te weten zodat het eventuele vervolgbeleid binnen de fysiotherapie adequaat aangepast kan worden.
Vraagstelling: Wat is het effect van de collagenase injectie op de ROM in de MCP en/of PIP gewrichten bij iemand met M. Dupuytren in vergelijking met een placebo injectie?
Methode: Voor het vinden van wetenschappelijke literatuur is er gezocht in meerdere databanken: PubMed, CINAHL en Omega (Universiteitsbibliotheek in Utrecht). Hierbij is gebruik gemaakt van verschillende keywords en in- en exclusiecriteria.
Resultaten: Op basis van de keywords zijn er 42 hits verkregen. Na het toepassen van de in- en exclusiecriteria zijn er vijf artikelen overgebleven en gebruikt voor deze literatuurstudie. Deze 5 RCT's zijn beoordeeld op de methodologische kwaliteit door middel van de PEDro-scale en zijn gebruikt voor deze review.
Er is sterk bewijs gevonden dat collagenase injectie, in vergelijking met de controlegroep, op de korte en middellange termijn (tot 4 jaar) een verbeterend effect heeft op de ROM en de contracturen in de PIP en met name de MCP gewrichten. De bijverschijnselen die kunnen ontstaan zijn mild van aard en verdwijnen in korte tijd zonder extra interventies. Voor de lange termijn (tot 8 jaar) is er weinig evidentie gevonden dat collagenase injectie effectief en goed werkzaam is waarbij er weinig kans op recidief aanwezig is.
Conclusie: De ROM verbetering en contractuur vermindering worden significant beter gehaald met behulp van collagenase injectie dan met placebo injectie. De ROM verbetert ook meer indien de contractuur voor de injectie van mindere ernst is. Wel blijft er een kans op een recidief aanwezig.
Key Words: Dupuytren's disease; Dupuytren's contracture; collagenase; collagenase injection; clostridial collagenase histolyticum

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk