De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Awareness!? : een onderzoeksrapport naar een methode om de effectiviteit van de bewustwordingscursus 'Blijf lymfoedeem de baas' te meten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Awareness!? : een onderzoeksrapport naar een methode om de effectiviteit van de bewustwordingscursus 'Blijf lymfoedeem de baas' te meten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Probleemstelling: Er ontbreekt een methode om gedragsverandering met betrekking tot bewustwording bij de deelnemers van de bewustwordingscursus 'Blijf lymfoedeem de baas' te meten. Doordat er een methode ontbreekt kan de effectiviteit van de bewustwordingscursus niet worden bepaald. Daardoor kan de cursus (zo nodig) ook niet worden verbeterd.
Doelstelling: Het doel van het onderzoeksrapport is om een methode (enquête) te ontwikkelen waarmee de ontwikkeling van gedragsverandering met betrekking tot bewustwording bij de deelnemers van de bewustwordingscursus 'Blijf lymfoedeem de baas' gemeten kan worden.
Vraagstelling: Waar moet volgens wetenschappelijke literatuur een enquête aan voldoen waarmee gedragsverandering met betrekking tot bewustwording bij de deelnemers van de bewustwordingscursus 'Blijf lymfoedeem de baas' vastgesteld kan worden?
Methode: Er is in verschillende databanken gezocht (Pubmed, Cinahl en Academic Search Premier) naar 'evidence based' studies met betrekking tot de risicofactoren op het ontstaan van armlymfoedeem en gedragsverandering en de methodologische eisen van de enquête. Op basis daarvan zijn de enquêtes ontwikkeld.
Resultaten: Enquêtes moeten altijd aan methodologische eisen voldoen ongeacht het onderwerp van enquêtes. Om gedragsverandering met betrekking tot bewustwording in kaart te brengen moeten fasen en determinanten van gedragsverandering gemeten worden. Het I-Change Model is hiervoor geschikt. I- Change Model is opgebouwd uit drie fasen met daarbij behorende determinanten. De drie fasen zijn de bewustzijn- motivatie- en de actiefase. In de bewustzijnsfase zijn de determinanten kennis, prikkels en risico-inschatting. In de motivatiefase zijn de determinanten attitude, sociale invloeden en eigen-effectiviteit. De laatste fase omvat de actiefase die bestaat uit de determinant intentie. De zes meest beschreven risicofactoren volgens wetenschappelijke literatuur zijn; infectie, overgewicht, trauma, extreme temperatuur, vernauwing aangedane ledemaat en belasting en belastbaarheid.
Conclusie: Om gedragsverandering met betrekking tot bewustwording te kunnen meten zullen er drie enquêtes moeten worden afgenomen (T-0 T-1 T-2). Door vragen aan de hand van de zes meest beschreven risicofactoren in combinatie met vragen opgesteld aan de hand van de drie fasen en determinanten van het I-Change Model kan gedragsverandering inzichtelijk gemaakt worden. Het eindproduct zijn enquêtes opgesteld op basis van de methodologische eisen, de fasen en determinanten van gedragsverandering en de zes meest beschreven risicofactoren.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingHuidtherapie
AfdelingParamedische Studies
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk