De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wat is het effect van spierkrachttraining als aanvulling op duurtraining bij COPD patiënten op de kwaliteit van leven?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Wat is het effect van spierkrachttraining als aanvulling op duurtraining bij COPD patiënten op de kwaliteit van leven?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Doelstelling: Fysiotherapie speelt een belangrijke rol in de evaluatie en behandeling van kortademigheid, verminderde inspanningscapaciteit en een verminderd activiteitenniveau in het dagelijks leven. Er zijn verschillende trainingsvormen. Het doel van dit artikel is om door middel van een literatuurstudie na te gaan wat het effect is van spierkrachttraining bij COPD patiënten op de kwaliteit van leven.
Methode: Er is gezocht in de database van Pubmed door middel van de MeSH zoekstrategie. De zoektermen die zijn gebruikt zijn; Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Chronic Respiratoir Questionnaire, exercise therapy en strength training. De kwaliteit van leven werd gemeten met de Chronic Respiratory Disease Questionnaire of met de St. George Respiratory Questionnaire. Er is gekeken naar de toename van de kracht, in welke trainingsgroep deze het meeste toe nam en naar in welke trainingsgroep de kwaliteit van leven het meeste toe nam.
Resultaten : Spierkracht: De uitkomsten over de spierkracht kunnen ter discussie gesteld worden omdat hierin verschillende resultaten naar voren komen. Zeven onderzoeken laten de meeste toename van kracht in de gecombineerde training zien. Drie daarvan laten tevens een vergelijkbare toename van kracht in de krachttrainingsgroep zien. De overige twee onderzoeken geven daarentegen aan dat juist duurtraining een significante verbetering van spierkracht laat zien, waarvan één daarbij ook een vergelijkbare toename van de kracht in de krachtgroep vond.
Kwaliteit van leven: Uit alle onderzoeken komt dezelfde conclusie naar voren met betrekking tot de kwaliteit van leven. Alle onderzoeken geven aan dat de kwaliteit van leven verbetert onafhankelijk van de trainingsvorm. Madagle (2007) ziet alleen op het begin een vergelijkbare verbetering van de kwaliteit van leven. Na 6 maanden training is deze verbetering alleen te zien in de trainingsgroep.
Conclusie: Spierkracht neemt met name toe in de combinatie groep van kracht en duurtraining. Daarbij gaven alle onderzoeken een toename op de kwaliteit van leven weer ongeacht de trainingsvorm. Aan te bevelen is om nader onderzoek te doen omdat er nu niet tot een eenduidig antwoord te komen is.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk