De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een aanbeveling voor postoperatieve revalidatie na een achterste kruisbandreconstructie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Een aanbeveling voor postoperatieve revalidatie na een achterste kruisbandreconstructie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

ACHTERGROND: Jaarlijks ontstaan er gemiddeld 720.000 knieblessures in Nederland. Wat overeenkomt met 38 knieblessures per 100.000 uren sport. 2 op de 5 knieblessures (41% van het totaal aantal knielblessures) hebben een medische behandeling of fysiotherapie nodig. Een minder frequent voorkomende knieletsel is een achterste kruisband (AKB) ruptuur. Mede door het feit dat een AKB ruptuur niet frequent voorkomt, is er tot op heden weinig bekend over de revalidatie bij een AKB letsel. Hierdoor is onduidelijkheid over de best evidence based revalidatie bij een AKB ruptuur.
DOEL: De doelstelling van deze literatuurstudie is om een aanbeveling te doen voor de postoperatieve fase na een achterste kruisband reconstructie voornamelijk gericht op de activatie van de M. Hamstring.
STUDIE: Dit artikel betreft een literatuurstudie
METHODE: Er is gezocht in de digitale database Medline (Pubmed). De belangrijkste inclusiecriteria waren: In het artikel moet duidelijk een effect beschreven staan van de M. Hamstring en/of
M. Quadriceps contractie op de AKB. De spier activiteit van de M. Hamstring en/of M. Quadriceps bij een open en gesloten keten oefeningen moet beschreven zijn.
RESULTATEN: Er zijn 7 niet experimentele cross-sectionele cohort studies geïncludeerd. De gebruikte artikelen laten zien dat de M. Hamstring in de post operatieve fase bij AKB reconstructie activeerbaar is van 0 tot 45 graden flexie, gezien de relatief lage trekbelasting op de AKB binnen dit traject.
AANBEVELING: Het is aan te bevelen om in de postoperatieve fase na een AKB reconstructie te kiezen voor gesloten keten oefeningen, met een flexie hoek tussen de 30 en 45 graden. Tussen deze flexie hoeken is een co contractie aanwezig is van de M. Quadriceps en de M. Hamstring, om de aanwezige schuiflade te corrigeren. Deze conclusie dient wel met enige voorzichtigheid geïnterpreteerd te worden door het beperkte aantal wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp. Verder onderzoek naar dit onderwerp is dan ook geïndiceerd.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk