De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De beste fysiotherapeutische behandelmethode voor looptraining bij patiënten met een incomplete dwarslaesie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De beste fysiotherapeutische behandelmethode voor looptraining bij patiënten met een incomplete dwarslaesie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Aanleiding: Een groot gemis onder de dwarslaesie patiënten is de vrijheid van het niet meer kunnen lopen en staan. Er zijn veel behandelmethodes voor het verbeteren van de loopvaardigheid, maar er is nog nooit gekeken welke het meest effectief is. In dit artikel zal gekeken worden welke behandelmethode het meest effectief is.
Vraagstelling: Wat is de meest effectieve fysiotherapeutische behandelmethode ter bevordering van de loopvaardigheid bij incomplete dwarslaesie patiënten, gekeken naar de vergelijking tussen elektromechanische systemen en manuele behandeltherapieën?
Methode: Aan de hand van een literatuurstudie in Pubmed en Medline zijn interventiestudies gezocht met betrekking tot het verbeteren van de loopvaardigheid bij dwarslaesiepatiënten. In deze studies moest er in het onderzoek een duidelijke interventie aanwezig zijn gericht op de loopvaardigheid. De interventies in de artikelen moesten beoordeeld worden met de 6 minuten wandel test (6MWT), de 10 meter loop test (10MWT)of de Berg Balance Scale (BBS). De kwaliteit van de artikelen is indien mogelijk beoordeeld met de PEDro schaal.
Resultaten: Nadat er verschillende studies geëxcludeerd waren bleven er zeven relevante studies over met betrekking tot het verbeteren van de loopvaardigheid bij dwarslaesie patiënten. Drie artikelen gingen over manuele behandeltherapieën en vier over elektromechanische systemen. Er werd geen studie gevonden die beide interventies met elkaar vergeleek. De kwaliteit van alle studies was laag, er kon maar op één artikel de PEDro schaal toegepast worden. De studies over manuele behandeltherapieën gaven een grotere verbetering op het aantal meters bij de 6MWT en de snelheid bij de 10MWT. Maar de verbeteringen waren niet allemaal significant.
Conclusie: Dit onderzoek laat een vergelijking zien tussen de manuele therapieën en (elektro)mechanische systemen gericht op de verbetering van de loopvaardigheid bij dwarslaesiepatiënten. De conclusie die getrokken kan worden gekeken naar de twee interventies is dat de onderzoeken met manuele therapieën een grote verbetering heeft op de loopafstand (6MWT) en de loopsnelheid (10MWT). Echter, er zijn veel uiteenlopende onderzoeken gedaan, die niet tot bijna geen overeenkomsten hebben om een duidelijke conclusie uit te kunnen trekken.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk