De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Aanpassingen Sint Maartenbrug

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Aanpassingen Sint Maartenbrug

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Van 02 februari 2016 tot 03 juni 2016 is onderzoek gedaan naar het aanpassen van de beweegbare Sint Maartenbrug in Goes, om de bediening ervan te vergemakkelijken. De huidige Sint Maartenbrug is een handbediende ophaalbrug in het centrum van Goes. Het brugdek is uitgevoerd als een zeer zware houten constructie. Dit heeft tot gevolg dat er veel vocht wordt opgenomen tijdens regen en dat het gewicht van het dek zeer sterk toeneemt. Deze gewichtstoename kan zo hoog oplopen dat het te zwaar wordt op handmatig te openen. Hierdoor ontstaan risico’s in het bedienen van de brug en komen veilige arbeidsomstandigheden in het geding.
De oplossing van dit probleem is het creëren van een zogenoemde gewenste situatie. Deze is bepaald aan de hand van een uitgebreid programma van eisen, bestaande uit voorwaarden van belanghebbenden en normen uit wet- en regelgeving. De gewenste situatie beschrijft dat het brugdek, tijdens alle weersomstandigheden, met hetzelfde gemak bedient moet kunnen worden. Hierbij is de voorwaarde gesteld dat de kosten zo laag mogelijk blijven en dat het nostalgische karakter van de brug zoveel mogelijk behouden blijft.
Om de huidige situatie te veranderen in de gewenste situatie zal de constructie van de brug aangepast moeten worden. Er bestaan vele mogelijke manieren van aanpassen. Deze varianten zijn in drie categorieën onderverdeeld:
1) Het veranderen van de daadwerkelijke dekconstructie.
2) Het toepassen van een hulpconstructie.
3) Het automatiseren van de bediening.
De best passende oplossing is gekozen op basis van een multicriteria analyse, waarbij voorkeuren van belanghebbende in beschouwing zijn genomen. Er is gebleken dat het toepassen van een geheel nieuw ontworpen brugdek de meest gunstige variant is. Hierbij wordt het probleem bij de oorzaak aangepakt waardoor er een goed en langdurig resultaat ontstaat. Daarnaast kan er bij een nieuw ontwerp zorg gedragen worden voor het behouden van het nostalgische karakter, in zowel uitstraling als bediening.
Ten behoeve van de uitwerking van de gekozen variant is een ontwerp gemaakt voor het nieuwe brugdek. Het nieuwe brugdek zal bestaan uit een slanke stalen draagconstructie met kunststof dekplanken. Door de zijkanten van de stalen constructie te bekleden met een Azobé houtbeschot blijft het zij aanzicht onveranderd en wordt voldaan aan het behoud van nostalgische uitstraling. Er is gekozen voor bruin, gerecycled kunststoffen dekplanken omdat de uitstraling hiervan lijkt op dat van hout en omdat het materiaal goed toepasbaar en onderhoudsvrij is. Het nieuwe brugdek zal aan de achterzijde middels een scharnier bevestigd worden op de hameipoort en aan de voorzijde worden opgelegd en bevestigd aan de trekstangen. Het nader ontwerpen, fabriceren en monteren van dit nieuw ontworpen brugdek zal voor een bedrag van €25.343,22 excl. BTW kunnen worden gerealiseerd.
De conclusie van dit onderzoek is dat het toepassen van het nieuw ontworpen brugdek de meest passende wijze is om de constructie van de Sint Maartenbrug aan te passen, zodat de bediening ervan vergemakkelijkt wordt en voldoet aan de wettelijk gestelde regels.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingCiviele Techniek
AfdelingDelta Academy
PartnersGemeente Goes
Datum2016-06-21
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk