De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

EFMZV: Rendementsverbetering oesterproductie

WP 2: Effect van verblijf in FLUPSY op overleving oesterbroed

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

EFMZV: Rendementsverbetering oesterproductie

WP 2: Effect van verblijf in FLUPSY op overleving oesterbroed

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Om verzekerd te zijn van voldoende broed van uniform formaat wordt voor de off-bottomkweek van Creusen (Crassostrea gigas ofwel Japanse oesters) in de Oosterschelde het broed doorgaans ingekocht bij broedhuizen in Frankrijk, ook wel hatcheries genoemd.
Het inkopen van broed uit Frankrijk en het daarna inzaaien op kweekpercelen in Nederland in het voorjaar heeft de consequentie dat broed blootgesteld wordt aan grote temperatuurfluctuaties. Daarnaast staat het oesterbroed tijdens het inpakken en transport, een periode van enkele dagen droog. Bekend is dat inpakken, transport en/of temperatuurfluctuaties een zekere mate van stress voor schelpdieren oplevert (Colombo et al.1990) en daardoor mogelijk het broed kwetsbaarder maakt bij uitzet in Nederland. Kwekers denken dat het mogelijk is om stress en sterfte te verminderen door het oesterbroed direct na transport eerst een aantal dagen te laten rusten in een FLUPSY alvorens deze uit te plaatsen in de manden of zakken op de percelen.
De theorie is dat het broed minder stress ervaart door het in de FLUPSY (relatief beschermde omgeving) te laten acclimatiseren aan de nieuwe (water) omgeving voordat het in de manden of zakken op de kweeklocatie geplaatst wordt. Om te onderzoeken of met een FLUPSY systeem stress en sterfte voorkomen kan worden is er een off-bottom experiment gericht op overleving na transport uitgevoerd.
In het experiment is onderzocht of er verschil in overleving is tussen het direct uitzetten en na een verblijf van 3 of 7 dagen in de FLUPSY systeem. Vooralsnog lijkt er geen voordeel te zijn aan de acclimatisatie van het broed door het in de FLUPSY te plaatsen.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
AfdelingApplied Research Centre Technology, Water & Environment
LectoraatLectoraat Aquaculture in Delta Areas
Datum2023-10
TypeRapport
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk