De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Deel 2 Richtlijn Terugvalpreventie Anorexia Nervosa

Deel 2: Praktische handleiding voor de hulpverlener

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Deel 2 Richtlijn Terugvalpreventie Anorexia Nervosa

Deel 2: Praktische handleiding voor de hulpverlener

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het werken met een signaleringsplan ter preventie van terugval bij jeugdige patiënten met anorexia nervosa.

Dit document is een handleiding voor hulpverleners om samen met jeugdige patiënten met anorexia nervosa en hun ouders een terugvalpreventieplan op te stellen en ermee te werken.
Het Werkboek Terugvalpreventie (zie bijlage 1) dient ter ondersteuning om tot een goed terugvalpreventieplan te komen. Het terugvalpreventieplan kan gebruikt worden om dreigende terugval vroegtijdig te onderkennen en om doelgerichte preventieve acties in te zetten om een feitelijke terugval af te wenden.

Het terugvalpreventieplan maakt onderdeel uit van het behandelplan en kan zowel klinisch, dagklinisch als poliklinisch worden toegepast. Naast hulpverleners en patiënten kunnen ook ouders/verzorgers ermee leren werken.

Om deze handleiding goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Deel 1 van de Richtlijn Terugvalpreventie doorgelezen te hebben. Hierin staan de theoretische onderbouwing en aanbevelingen beschreven. De kennis van deze achtergrondinformatie is nodig om effectief met het werkboek en het terugvalpreventieplan te kunnen werken.

Deze praktische handleiding voor hulpverleners beschrijft stapsgewijs hoe met de patiënt en ouders/verzorgers het Werkboek Terugvalpreventie ingevuld kan worden om uiteindelijk tot een individueel terugvalpreventieplan te komen. Het is van belang om tijdens het invullen van dit werkboek rekening te houden met de ontwikkelingsfase waarin de patiënt zich bevindt. Patiënten met een eetstoornis hebben vaak door de ziekte een tijdelijke achterstand
in hun ontwikkeling opgelopen. Zij hebben hierdoor mogelijk meer hulp nodig van jou als behandelaar of van de ouders bij het invullen van het werkboek.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Inholland
AfdelingDomein Gezondheid, Sport en Welzijn
LectoraatGGZ-Verpleegkunde
Datum2009-09-10
TypeAndersoortig materiaal
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk