De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Recreatiewoningen zijn bestemd voor recreatieve doeleinden. Dat is zo in het bestemmingsplan bepaald. Dat betekent dat zij niet permanent mogen worden bewoond. Desondanks komt permanente bewoning van recreatiewoningen in de parktijk veelvuldig voor. Deze scriptie bevat aanbevelingen over de vraag op welke wijze het college van de gemeente Leudal onrechtmatige bewoning in haar gemeente het beste kan bestrijden.

Het college kan onrechtmatige bewoning bestrijden door het bestemmingsplan in samenwerking met het college te wijzigen en onrechtmatige bewoning positief te bestemmen. Daarnaast kan het college onrechtmatige bewoning handhaven of gedogen. Zij heeft deze mogelijkheid op grond van art. 125 Gemw. Tot slot kan het college ervoor kiezen om een omgevingsvergunning te verlenen, waarmee zij onrechtmatige bewoning toestaat. Deze vergunning kent drie verschijningsvormen: buitenplans, voor planologische kruimelgevallen en binnenplans.

De onderzoeker heeft het college aangeraden om onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen te bestrijden middels het verlenen van een omgevingsvergunning voor planologische kruimelgevallen of persoonsgebonden gedoogbeschikking of het opstarten van het handhavingstraject. Door het verlenen van een omgevingsvergunning of gedoogbeschikking kan het college onrechtmatige bewoning voor bepaalde tijd toestaan. Dat is precies wat het college wil. Door het handhavingstraject op te starten, kan het college onrechtmatige bewoning in zijn geheel uitbannen. Ook dat wil het college in voorkomende gevallen.

Toon meer
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
AfdelingJHS Juridische Hogeschool Avans-Fontys
PartnersGemeente Leudal
Datum2013-01
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk