De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De ‘nieuwe’ mediator

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De ‘nieuwe’ mediator

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie gaat over de (hoogstwaarschijnlijk) aankomende wetgeving op het gebied van mediation en de gevolgen hiervan voor Merlijn Groep met betrekking tot het verbeteren van het kwaliteitssysteem voor hun mediators. De centrale vraag die in deze scriptie is beantwoord is: ‘Welke aanbevelingen voor het controleren van de competenties van de mediator door Merlijn Groep zijn af te leiden uit het huidige kwaliteitssysteem en de opvattingen van deskundigen in de mediationwereld over gewenste wettelijke wijzigingen?’
Wanneer de aankomkende wetgeving wordt ingevoerd, heeft dit als gevolg dat de mediator die in het wettelijk register wil komen te staan, aan bepaalde kwaliteitseisen moet voldoen.

Binnen de mediationwereld is veel kritiek op de wetsvoorstellen die zijn ingediend (en inmiddels weer zijn ingetrokken). Zo zullen de vernieuwde wetsvoorstellen door deze kritiek op een aantal punten veranderen. Deze punten komen in de scriptie uitgebreid aan de orde en op basis van deze punten worden aanbevelingen gedaan aan de wetgever betreffende het aanpassen van de wetsvoorstellen.
Gekeken naar de reeds ingetrokken wetsvoorstellen en hoe zij waarschijnlijk zullen veranderen, is een overzicht gemaakt van de competenties die de mediator op basis van deze toekomstige wetgeving moet beheersen. De mediator moet onder andere een aantal juridische competenties beheersen. Tot slot is onderzocht hoe Merlijn Groep kan controleren of de mediators daadwerkelijk deze competenties beheersen. Aan Merlijn Groep wordt aangeraden om een verbeterd kwaliteitssysteem op te zetten. Daarnaast wordt aanbevolen om in de toekomst uitsluitend met (wettelijk)geregistreerde mediators te gaan werken.

Toon meer
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
PartnersMerlijn Groep
Datum2016-01-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk