De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een schitterende betekenis geven aan participatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Een schitterende betekenis geven aan participatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Vanaf 1 januari 2017 is het verplicht voor gemeenten om beschut werk aan te bieden. Met de komst van de Participatiewet op 1 januari 2015 hebben gemeenten de kans gehad om dit te regelen in een uitvoeringsverordening. Gemeente Tilburg en de regio gemeenten van de Diamant-groep hebben in de eerste twee jaar na de uitvoering van de Participatiewet geen beschut werk aangeboden. Zij hadden een alternatief, namelijk het Tilburgs Alternatief, waardoor iemand vaak vrijwilligerswerk ging doen of in de Vanaf 1 januari 2017 is het verplicht voor gemeenten om beschut werk aan te bieden. Met de komst van de Participatiewet op 1 januari 2015 hebben gemeenten de kans gehad om dit te regelen in een uitvoeringsverordening. Gemeente Tilburg en de regio gemeenten van de Diamant-groep hebben in de eerste twee jaar na de uitvoering van de Participatiewet geen beschut werk aangeboden. Zij hadden een alternatief, namelijk het Tilburgs Alternatief, waardoor iemand vaak vrijwilligerswerk ging doen of in de dagbesteding terecht kwam. Na de verplichtingstelling van beschut werk door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is iedere gemeente verplicht om jaarlijks tenminste het aantal beschutte werkplekken te creëren zoals in een ministeriële regeling is vastgelegd. De voorziening beschut werk is bedoeld voor mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking waardoor er niet van een reguliere werkgever kan
worden verwacht een dergelijke persoon in dienst te nemen. Deze personen hebben namelijk veel begeleiding nodig en aanpassingen op de werkplek om te kunnen functioneren.
De verordeningen dienen nog door de gemeente Tilburg vastgesteld te worden, zodat de Diamant-groep daaraan uitvoering kan geven. Verder wordt beschut werk uitgevoerd middels een dienstbetrekking. Ook zijn er nog geen specifieke arbeidsvoorwaarden, waardoor tijdelijk de voorwaarden van de inlener (werkgever) worden gebruikt. Het loon van een geïndiceerde komt uit op het wettelijk minimumloon. Om tot een indicatie voor beschut werk te komen kan de gemeente door middel van een voorselectie mensen aanmelden bij het UWV. Tevens is er vanaf 2017 de mogelijkheid om zelf een verzoek in te dienen bij het UWV.

Toon meer
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
OpleidingHBO-Rechten
PartnerDiamant-groep
Datum2017-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk