De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De juridische bevoegdheden van de PGA-regisseur

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De juridische bevoegdheden van de PGA-regisseur

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De persoonsgerichte aanpak van het Veiligheidshuis Breda richt zich op de jongere en jongvolwassene plegers van woninginbraak, overval en straafroof (WOS)-delicten.
De PGA-regisseur, werkzaam voor één van de ketenpartners, wordt toegewezen om de betrokkene te begeleiden. Er bestaat veel onduidelijkheid ten aanzien van de bevoegdheden die de PGA-regisseur heeft.

De PGA-regisseurs passen geen zelfstandige juridische bevoegdheden toe in de praktijk. Het is vanuit de PGA-regisseurs niet onmiddellijk wenselijk om zelfstandige juridische bevoegdheden te creeëren en tevens is dit niet mogelijk omdat hier geen wettelijke grondslag voor is. Het is wenselijk om de mogelijkheden te onderzoeken die de PGA-regisseur wel kan toepassen indien de betrokkene niet meewerkt. Hierbij is gekeken naar de bevoegdheden die ketenpartners uit de WOS-weegploeg hebben en bestuursrechtelijke maatregelen en is onderzocht in hoeverre deze over te dragen zijn aan de PGA-regisseur.

Tijdens het onderzoek van de bevoegdheden van de ketenpartners is gebleken dat de bevoegdheden zij hebben wettelijk toegekend zijn aan de specifieke organisatie, waardoor overdraagbaarheid niet mogelijk is. De PGA-regisseur kan wel invloed uitoefenen door een betreffende ketenpartner te adviseren gebruik te maken van zijn bevoegdheid. Voorts is onderzocht welke relevante bestuursrechtelijke maatregelen er zijn en in hoeverre deze overdraagbaar zijn. De bestuursrechtelijke zijn tevens niet overdraagbaar. De PGA-regisseur kan wel invloed uitoefenen op het inzetten van deze bevoegdheden.

Elke deelnemende partij heeft, behoudens de strikte eisen uit de wet, de mogelijkheid informatie uit te wisselen. Met het oog op de privacywetgeving is het voor scholen alleen mogelijk informatie te delen in noodsituaties, waardoor PGA-regisseurs zonder toestemming in beginsel geen informatie kunnen verkrijgen.

Toon meer
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
AfstudeerorganisatieExpertisecentrum Veiligheid Avans
Datum2014-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk