De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De auteursrechthebbende: wie is het en hoe respecteer je zijn rechten?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De auteursrechthebbende: wie is het en hoe respecteer je zijn rechten?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

"Welke aanbevelingen voor een rechtmatige verkrijging van het auteursrecht op werken gemaakt door docenten kunnen worden gedaan ten behoeve van de Juridische Hogeschool Avans-Fontys naar aanleiding van de conclusie die voortvloeit uit de toetsing van de werken en de wijze van totstandkoming aan artikel 7 van de Auteurswet en op welke wijze kunnen de meest voorkomende gebruiksvormen van auteursrechtelijk beschermd materiaal rechtmatig worden toegepast door docenten?".
Met betrekking tot de vraag wie het auteursrecht toekomt op werken gemaakt door docenten van de JHS is gebleken dat op grond van het bepaaldheidsvereiste in enge zin nooit het auteursrecht toekomt aan de JHS. De reden hiervoor is te vinden in het feit dat de functieomschrijvingen van de docenten te breed en onvoldoende bepaald zijn om te kunnen spreken van bepaaldsoortigheid. Op grond van het bepaaldheidsvereiste in ruime zin komt het auteursrecht komt slechts het auteursrecht op readers en studieboeken niet toe aan de JHS, maar aan de docenten zelf.
Met betrekking tot de vraag op welke wijzen docenten rechtmatig gebruik kunnen maken van auteursrechtelijk beschermd materiaal kan worden geconcludeerd dat de beste keuze is een verwijzing te plaatsen. Wanneer de docenten het werk zelf willen gebruiken, kan op basis van de vertoningsbeperking, de citeerexceptie, de onderwijsexceptie en het reprorecht afgeweken worden van de hoofdregel dat toestemming van de auteursrechthebbende vereist is. Welke beperking het best gekozen kan worden hangt af van de vraag op welke plaatst en op welke wijze docenten het materiaal willen gebruiken.

Toon meer
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
AfdelingJHS Juridische Hogeschool Avans-Fontys
PartnersJuridische Hogeschool Avans-Fontys
Datum2013-05
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk