De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Eerlijk zullen we delen, maar wat van mij is, blijft van mij!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Eerlijk zullen we delen, maar wat van mij is, blijft van mij!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Op 1 januari 2018 zal de Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen in werking treden. De nieuwe wet heeft als uitgangspunt dat het voorhuwelijkse vermogen van iedere echtgenoot, de schulden daarbij inbegrepen, privé blijft. Enkel het vermogen dat de echtgenoten gedurende het huwelijk opbouwen wordt gemeenschappelijk.

Met de invoering van deze nieuwe wet ontstaan er enkele belangrijke te verwachten knelpunten en gevolgen. Doordat er drie verschillende vermogens bestaan, namelijk het vermogen van de ene echtgenoot, het vermogen van de andere echtgenoot en het gemeenschappelijke vermogen, is het belangrijk dat deze vermogens uit elkaar worden gehouden, zodat zij niet in elkaar zullen vloeien.
De knelpunten van de nieuwe wet zullen dan ook met name zien op het verschuiven van de verschillende vermogens van echtgenoten en van het ondernemingsvermogen van een ondernemer met een eenmanszaak.

Dit onderzoek bevat de belangrijkste wijzigingen, knelpunten en gevolgen die de nieuwe wet voor Brekelmans Van der Ven Advocaten en Mediators met zich meebrengt.
Tevens is er een vergelijking gemaakt met het Belgische stelsel, waar het in Nederland beoogde stelsel als jaren wordt uitgevoerd. Ook is er met enkele Belgische advocaten besproken welke problemen er zich in de praktijk kunnen voordoen.
Het onderzoek sluit af met aanbevelingen voor de echtscheidingspraktijk van Brekelmans Van der Ven Advocaten en Mediators.

Toon meer
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
OpleidingHBO-Rechten
PartnersBrekelmans Van der Ven Advocaten en Mediators
Datum2017-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk