De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wet kwaliteit, klachten en geschillen (in de) zorg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Wet kwaliteit, klachten en geschillen (in de) zorg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Een nieuwe wet over kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg! Na een lang omstreden discussie is de Wkkgz op 1 januari 2016 in werking getreden. De Wkkgz komt voort uit het in 2010 ingediende wetsvoorstel Wet cliëntenrechten zorg. De Wkkgz moet zorgen voor meer transparantie en openheid over klachten en incidenten in de zorg. Daarnaast waarborgt de Wkkgz dat cliënten kunnen vertrouwen op goede
zorg, een goede en snelle maar vooral laagdrempelige afhandeling van klachten en geschillen.
Welke nieuwe verplichtingen brengt deze wet met zich mee voor ziekenhuizen en welke overgangstermijnen zijn daarop van toepassing? In opdracht van Stichting Bravis ziekenhuis te Bergen op Zoom is onderzoek gedaan naar de Wkkgz. Wat heeft het ziekenhuis al geregeld ten aanzien van de nieuwe verplichtingen uit de Wkkgz en op welke wijze kan het ziekenhuis de nieuwe verplichtingen uit de Wkkgz, met inachtneming van de wettelijke overgangstermijnen, implementeren in zijn bestaande beleid, zodat zij voldoen aan het bepaalde in de Wkkgz?
Naar aanleiding van de uitvoering van dit onderzoek in literatuur, wetten, kamerstukken, beleidsstukken, procedures, het bijwonen van bijeenkomsten en het afnemen van interviews met de uitvoerders in de praktijk is er gekomen tot de conclusie dat het Bravis ziekenhuis in ieder geval beleid en procedures moet wijzigen/invoeren om aan de nieuwe verplichtingen uit de Wkkgz te voldoen. Met inachtneming van de aanbevelingen, die uit dit onderzoek volgen, kan het Bravis ziekenhuis nieuwe verplichtingen uit de Wkkgz op een juiste manier borgen in de zorgverlening van het ziekenhuis.

Toon meer
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
PartnersStichting Bravis ziekenhuis
Datum2016-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk