De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Syrische vluchtelingen aan het werk: vragen en antwoorden uit de praktijk

Rechten:

Syrische vluchtelingen aan het werk: vragen en antwoorden uit de praktijk

Rechten:

Samenvatting

Ze waren kok, loodgieter of hoogleraar in Syrië. Ze zijn gevlucht voor geweld en onzekerheid. Nu zijn ze vluchteling in Nederland en willen ze aan het werk. Dat kan voor u als werkgever interessant zijn. Bijvoorbeeld omdat u mensen nodig heeft en graag gebruik wilt maken van de talenten van Syrische vluchtelingen. Of omdat u behoefte heeft aan meer diversiteit in uw personeelsbestand. Of misschien wilt u vooral kijken hoe u een maatschappelijke bijdrage kunt leveren door de nieuwkomers een kans te geven op een nieuwe start.

Als u de stap wilt wilt maken om een Syrische vluchteling aan te nemen, heeft u mogelijk vragen over wat dat voor u en uw organisatie betekent. In dit e-boek geven we antwoorden op vragen die bij veel werkgevers leven. Vragen over de afweging om wel of niet een vluchteling aan te nemen, maar ook over hoe het daarna verder gaat. Want als de eerste werkdag eenmaal is aangebroken, zal vaak blijken dat niet alles vanzelf goed gaat. Dat geldt natuurlijk bij elke nieuwe werknemer die u aanneemt; elk traject is weer anders. Maar het traject met een Syrische vluchteling is vaak nog net specialer.

We zijn dit boek begonnen omdat we constateerden dat er veel werkgevers met vragen zitten. Ze willen graag een vluchteling in hun organisatie opnemen, maar weten niet hoe ze dat moeten aanpakken. Wij wilden hen ondersteunen en zijn op zoek gegaan naar de antwoorden op hun vragen.

De belangrijkste bevinding uit ons onderzoek is dat het kan! Er zijn veel organisaties waar Syrische vluchtelingen op een succesvolle manier aan de slag zijn. Waar de organisatie blij is met een goede medewerker, en waar voor de Syrische vluchteling een grote wens in vervulling is gegaan. Zij worden weer gezien en gerespecteerd als mens, met al hun talenten. De talenten zijn wellicht niet altijd direct zichtbaar, door een taalachterstand of cultuurverschillen. Maar deze talenten zorgen er wel voor dat Syrische vluchtelingen gezien kunnen worden als volwaardige medewerkers, die graag opgenomen willen worden in een arbeidsorganisatie. Zij willen zich inzetten voor de organisatie en voor het land dat hun gastvrijheid biedt.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingDomein Business, Finance & Law
Domein Business, Media en Recht
Faculteit Business, Finance & Marketing
LectoraatHRM & Persoonlijk Ondernemerschap
Sociale innovatie en verscheidenheid
Lectoraat Duurzame Talentontwikkeling
Datum2018-07
TypeBoek
ISBN978-90-77901-94-6
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk