De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderwijsbehoefte in beeld

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Onderwijsbehoefte in beeld

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In het onderwijs draait het steeds meer om onderwijsbehoeften. Met de komst van passend onderwijs wordt het steeds belangrijker dat leerkrachten tegemoet komen aan de specifieke individuele onderwijsbehoeften van leerlingen. Maar wat zijn dan die behoeften? Bij sommige leerlingen is dat niet helemaal duidelijk.
Leerlingen kunnen in ieder geval vanaf hun zevende jaar prima betrokken worden in de zoektocht naar hun onderwijsbehoeften. Vanaf die leeftijd zijn leerlingen namelijk goed in staat om op zichzelf te reflecteren met behulp van een interventie door een professional. Het begrip 'een interventie' is nog algemeen en vaag. Wat moet er dan gebeuren om leerlingen te laten reflecteren op persoonlijke kenmerken of op hun omgeving? Leerkrachten voeren wel veel gesprekjes met leerlingen, maar toch is er vaak onduidelijkheid over wat een leerling echt nodig heeft.
Dit experiment heeft een interventie gevonden die hier zeer effectief in is. Het is een interventie waarbij gebruik wordt gemaakt van filmbeelden van de onderwijspraktijk van de leerling. Door leerlingen te begeleiden met gerichte vragen bij filmbeelden van de onderwijspraktijk, kunnen leerlingen beter eigen onderwijsbehoeften benoemen die de leerlingen voor zichzelf kunnen onthouden. Zo geef je de leerlingen de gelegenheid om optimaal mee te denken over verschillende aspecten die het onderwijs voor hen bepalen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingEducation
Jaar2013
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk