De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Internet ontmoet PMT :'Een literatuuronderzoek naar de mogelijkheden om e-mental health te gebruiken in een PMT behandeling bij burn-out.'

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Internet ontmoet PMT :'Een literatuuronderzoek naar de mogelijkheden om e-mental health te gebruiken in een PMT behandeling bij burn-out.'

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De vraag naar psychische hulp zal de komende 10 jaar flink stijgen het aanbod zal echter gelijk blijven. Om de groeiende vraag aan te kunnen moet in het aanbod van psychomotorische therapie wat gaan veranderen. E-mental health is een therapie via het internet het is toegankelijk, goedkoop en effectief. In dit onderzoek wordt gekeken of psychomotorische therapie efficiënter kan worden bij een behandeling voor burn-out door gebruik te maken van e-mental health.
E-mental health is een term die het gebruik omschrijft van informatie- en communicatietechnologie (ICT), met name de vele technologieën met betrekking tot het internet, wanneer deze technologieën worden gebruikt ter ondersteuning en verbetering van de psychologische gezondheidszorg. E-mental health biedt zowel preventie, zorg en behandelingen van verschillende psychologische problemen. De interventies via het internet plaats vinden zijn verdeeld in 4 categorieën: zelfhulp, licht begeleide zelfhulp, begeleide zelfhulp en online psychotherapie. De werkwijze van e-mental health loopt volledig via het internet, door een inlogsite of email. Er wordt het meest gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie.
Psychomotorische therapie(PMT) is een behandelvorm voor mensen met psychische problematiek, waarbij op methodische wijze gebruik gemaakt wordt van werkvormen gericht op lichaamsbeleving en het handelen in bewegingssituaties. PMT maakt gebruik van een breed scala aan werkwijzen en is bedoeld om de cliënt letterlijk en figuurlijk in beweging te zetten.
Dit onderzoek is gericht op de doelgroep Burn-out. Burn-out komt voor bij tien procent van de mensen, het ontstaat door een disbalans tussen de eisen van het werk en de persoonlijke behoeften. De behandeling hiervoor kan via e-mental health, waar via een website of email door middel van de principes van cognitieve gedragstherapie behandeld wordt. De cliënt wordt via de website of email door een therapeut geholpen.
Burn-out kan ook behandeld worden met PMT deze behandeling gaat ook via de principes van cognitieve gedragstherapie. De therapeut biedt in face-to-face contact verschillende activiteiten aan waarmee de cliënten de verschillende fasen doorstaan. De behandeling loopt in groepsverband waar een psychomotorisch therapeut bij aanwezig is. Door verschillende attitudes van de therapeut wordt de cliënt zo goed mogelijk begeleidt in zijn proces.
Uit de vergelijking van de twee behandelingen blijken er een aantal overeenkomsten te zijn. Maar ook een aantal verschillen, deze verschillen zitten hem voornamelijk in het uitvoeren van de behandeling via internet of face-to-face. E-mental health blijkt voordeliger qua tijdsinvestering en kosten. De vele organisatorische zaken die via internet verlopen bij e-mental health kosten bij psychomotorische therapie extra tijd.
Er wordt aan zorgverleners geadviseerd om e-mental health niet als een bedreiging te zien maar als een toevoeging. Het blijkt ook uit onderzoek dat face-to-face en e-mental health behandelingen te combineren zijn. Dit geldt ook voor PMT, de punten waar PMT e-mental health kan gebruiken zijn: de intake, het huiswerk, contact en de evaluatie.
Het onderzoek geeft aan dat PMT efficiënter kan handelen bij een behandeling voor burn-out door e-mental health te gebruiken. Er is echter is meer onderzoek nodig om het werkveld er ook bij te betrekken en dit onderzoek betrouwbaarder te maken.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk