De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Geen paniek!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Geen paniek! Dat is het thema voor deze scriptie.
Paniek: wat kan ik ermee en wat niet? Wat houdt het in? Hoe uit het zich? Wat kan PMT betekenen voor deze doelgroep? Deze vragen hebben mij de afgelopen maanden bezig gehouden.
Paniek kwam dichtbij toen mijn vader twee jaar geleden schildklierproblemen kreeg. Als bijwerking van de medicatie kreeg hij meer angstklachten. Een paniekaanval kreeg hij bijvoorbeeld toen we op vakantie waren in de bergen. We reden een steile helling op; iets wat onze auto nauwelijks trok. Ineens voelden we een ruk aan het stuur en nog geen seconde later stonden we stil aan de kant van de weg. Iedereen was geschrokken! Wat was er aan de hand?
Mijn vader zuchtte een paar keer diep, was rood aangelopen, ging de auto uit en liep wat rondjes. Geagiteerd zei hij dat hij echt niet verder ging. De spanning was hem te hoog! Hij had het zweet in zijn hemd staan en zijn ademhaling moest eerst weer op normaal tempo komen… Poeh, dat was even schrikken.
Uiteindelijk zijn de jongens gaan lopen, het was nog een kort stukje dat zo steil was. Mijn moeder en ik zijn in de auto naar de eerst volgende parkeerplaats gereden. Dat ging prima. We hebben uiteindelijk een mooie dag gehad, al had de een wat meer spanning dan de ander.
Toen ik op mijn stage een paniekgroep zonder en met agorafobie draaide, heb ik wel eens teruggedacht aan dit voorval. De tip van mijn stagebegeleider om een scriptie te maken met betrekking tot deze groep, heb ik dan ook opgevolgd. Ik ben mijn stagebegeleiders dankbaar voor de prachtige stageplek in Drachten bij GGZ Friesland en voor het lenen van readers en artikelen voor deze scriptie.
Daarnaast wil ik mijn scriptiebegeleider Paul Verschuur bedanken voor de begeleiding en Dineke Jol voor het beoordelen van deze scriptie.
Verder wens ik jou als lezer veel leesplezier toe. Ik hoop dat je er wat van opsteekt en dat je het in je werkveld kunt toepassen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
PartnersDrachten, GGZ Friesland
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk