De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

MijnZ

een experiment om de band tussen lokale journalistiek en jongeren te verstevigen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

MijnZ

een experiment om de band tussen lokale journalistiek en jongeren te verstevigen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Regionale dagbladen hebben moeite met het bereiken, boeien en binden van jongeren tussen de 15 en 30 jaar oud, terwijl onderzoek heeft aangetoond dat deze doelgroep zeker interesse heeft in lokaal en regionaal nieuws. Uitgeverij Wegener (De Stentor) en Hogeschool Windesheim (Kenniscentrum Media) zijn dankzij financiële ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor de Pers in staat geweest te experimenteren met een lokale nieuwsvoorziening die speciaal gericht is op Zwolse jongeren tussen de 15 en 30 jaar oud.

MijnZ (Mijn Zwolle) is een digitaal nieuwsmedium dat experimenteert met inhoud, vormgeving en toegankelijkheid. Het onderzoek naar MijnZ was gericht op de nieuwsinteresse en nieuwsbehoefte van de doelgroep, het gebruik en de waardering van de website, en de betrokkenheid bij MijnZ. De hoofdvraag van het onderzoeksproject naar het bereiken, boeien en binden van jongeren was: “Hoe kan een digitaal nieuwsmedium het gebruik van, de waardering voor en de betrokkenheid bij lokaal nieuws vergroten onder jongeren tussen de 15 en 30 jaar?”. Het onderzoek is uitgevoerd in twee fasen die elk bestonden uit een online survey en focusgroepen.

In de eerste onderzoeksfase is naar voren gekomen dat veel jongeren die in Zwolle wonen, werken, studeren of naar school gaan, over een aantal achtergrondkenmerken beschikken die over het algemeen positief samenhangen met nieuwsmediagebruik. Er is dus een grote groep in Zwolle potentieel gebruiker van MijnZ. Het feitelijke gebruik weerspiegelde dit aanvankelijk echter niet. De respondenten waren kritisch over de inhoud, de vormgeving en het taalgebruik op de website. Mede daardoor is het gebruik van MijnZ in de eerste fase van het project tegengevallen.

In de tweede onderzoeksfase, na aanpassing van de website, bleek het gebruik weliswaar te zijn toegenomen, maar nog steeds onder de verwachting. Toch zijn er duidelijke aanknopingspunten gevonden dat MijnZ een project met toekomst is. De respondenten waren in de tweede onderzoeksfase positiever over de vormgeving (o.a. meer visuele elementen), de inhoud (o.a. meer achtergrond), het taalgebruik (o.a. minder populair) en de interactiviteit (o.a. via een mobiele applicatie). Het aantal unieke terugkerende bezoekers is in het tweede jaar relatief sterk gestegen.

Door deze aanknopingspunten zien zowel Hogeschool Windesheim als Wegener potentie om jongeren te kunnen bereiken, en te boeien en binden aan lokale journalistiek. Vanuit beide partijen bestaat dan ook een uitdrukkelijke intentie het project MijnZ (zowel het platform als het onderzoek) voort te zetten.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingDomein Business, Media en Recht
LectoraatMedia and Civil Society
Datum2013-10-01
TypeRapport
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk