De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Weerbaarheid en kickboksen

ervaring van weerbaarheidsoefeningen met kickboksen als middel voor mensen met schizofrenie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Weerbaarheid en kickboksen

ervaring van weerbaarheidsoefeningen met kickboksen als middel voor mensen met schizofrenie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mensen met een psychiatrische stoornis vaker slachtoffer zijn van geweld (Choe, Teplin & Abram, 2008). Dan mensen zonder een psychiatrische stoornis. Een wetenschappelijk bewezen interventie gericht op het voorkomen van victimizatie bestaat nog niet. Het onderzoeksteam van Beat vicitimization wil daar verandering in aanbrengen. Beat victimization is een onderzoeksteam die een psychomotorische weerbaarheidstraining aan het ontwikkelen is voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid om slachtofferschap te voorkomen. In deze psychomotorische weerbaarheids training wordt kickboksen als middel gebruikt om de weerbaarheid te vergroten. De training heeft als doel mensen met een psychotische kwetsbaarheid weerbaarder te maken en kans op vicitimizatie te verlagen. Dit onderzoek richt zich op vier weerbaarheidoefeningen uit de module die op dit moment ontwikkeld wordt.

De vraag die in dit onderzoek centraal staat is: Hoe ervaren mensen met schizofrenie de vier oefeningen over grenzen aangeven, zelfstigma, gezichtsexpressie en lichaamstaal uit de weerbaarheids-module die door het onderzoeksteam van Beat Vicitimization is opgesteld?

Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe de vier oefeningen ervaren worden door cliënten met schizofrenie. Op die manier kan het project team de weerbaarheidtraining nog meer aanpassen naar de cliënten die mee zullen doen aan het pilot onderzoek dat in september 2014 van start zal gaan.

Uit de conclusie van dit onderzoek blijkt dat de doelen van de oefeningen begrepen worden, maar de oefening niet altijd als leuk of makkelijk ervaren worden. Ook wordt in de conclusie besproken of de oefening daadwerkelijk geschikt is voor het doel waarvoor deze wordt ingezet.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
OpleidingPsychomotorische Therapie en Bewegingsagogie
AfdelingDomein Bewegen en Educatie
PartnerGGZ-Drenthe
Datum2014-09-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk