De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Met BOM je trauma te lijf! : de bijdrage van bewegen op muziek (BOM) binnen PMT in de behandeling van seksueel trauma.

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Met BOM je trauma te lijf! : de bijdrage van bewegen op muziek (BOM) binnen PMT in de behandeling van seksueel trauma.

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Hoe kan bewegen op muziek, binnen de psychomotorische therapie, bijdragen aan het begintraject van een behandeling gericht op het traumaverwerkingsproces bij meiden van
6 tot 18 jaar met een seksueel misbruik verleden?
Deze vraag heb ik onderzocht met behulp van een casus. Deze casus bestaat uit een meisje van 13 jaar met een trauma ontstaan door een verleden met herhaaldelijk seksueel misbruik door de biologische vader. Dit meisje kwam bij mij in therapie met verschillende doelen: ego-sterkte ontwikkelen, agressie reguleren/emoties uiten, omgaan met afstand en nabijheid, ervaren van controle op zichzelf en omgeving, zich serieus genomen voelen.
Dit zijn doelen die je veel tegen komt bij deze doelgroep. Ze moesten in een bepaalde mate behaald worden, voordat er kon worden gestart met een traumaverwerking.
Deze doelen heb ik gekoppeld aan activiteiten die gericht zijn op bewegen op muziek. Voordat ik deze koppeling heb gemaakt heb ik eerste gekeken naar bestaande methoden gericht op traumaverwerking. Daarnaast heb ik gezocht naar informatie over danstherapie, de doelen, de methode en dergelijke. Deze heb ik vergeleken met de doelen en methoden van de psychomotorische therapie.
Binnen de psychomotorische therapie zijn er tal van oefeningen, activiteiten mogelijk waarmee je op verschillende manieren aan doelen kunt werken. Echter er zijn bijna geen activiteiten te vinden die te maken hebben met bewegen op muziek. Ik heb bestaande activiteiten bekeken en de opbouw, werkwijze, interventies, vervolgmogelijkheden geanalyseerd. Zo heb ik mijn werkwijze psychomotorisch kunnen houden, maar heb ik wel geprobeerd om dansinvloeden te integreren. Tijdens mijn therapie sessie stond het klaarstomen voor het traumaverwerkingsproces centraal waarbij er nog niet in wordt gegaan op het verleden. We zijn met de doelen begonnen om gedragsalternatieven te oefenen en om te ervaren wat deze alternatieven voor effect hebben op de omgeving en het individu. Hiermee stond het zelfstructurerende vermogen centraal. Hierbij word er geoefend in het hier en nu. Tevens wordt er ook naar andere contexten en ervaringen gekeken. Deze punten sluiten aan bij de modaliteit ervaren en de humanistische benadering. Zo ben ik tot een werkwijze gekomen waarin verschillende activiteiten worden aangeboden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
PartnerStichting Commujon, Borculo
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk