De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

PMT in het water

PsychoMotorische Therapie in warm water ter ontspanning van mensen met een depressieve stoornis in ruimere zin

Rechten: Alle rechten voorbehouden

PMT in het water

PsychoMotorische Therapie in warm water ter ontspanning van mensen met een depressieve stoornis in ruimere zin

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In de praktijk is de effectiviteit gebleken van zwemmen in warm water ter ontspanning van mensen met een depressieve stoornis in ruimere zin. In 80% van de gevallen wordt de spanning gereduceerd. In dit onderzoek wordt als doel nagestreefd een rationale op te stellen, die PsychoMotorisch Therapeuten kunnen gebruiken voor het inzetten van het genoemde product. Het doel van dit onderzoek is de legitimering van dit product op basis van een systematisch literatuuronderzoek. Hieruit samengevat is de centrale vraag:
Wat is de rationale van het product 'zwemmen in warm water' ter ontspanning van mensen met een depressieve stoornis in ruimere zin, gezien de symptomen van deze stoornis?
Aan de hand van een meer praktische bewerking van het Bio-Psycho-Sociaal Model, namelijk de observatie-items van de LECS-ordening, wordt er een concreet beeld gegeven van een depressie in ruimere zin. Hierin komt naar voren dat er met name op lichamelijk en cognitief niveau veel gedragsmanifestaties zijn die gerelateerd kunnen worden aan spanning. Spanning wordt in deze scriptie gezien als een bepaalde gedragsmanifestatie op dat moment, zonder daarbij (primair) de bron in ogenschouw te nemen, zoals dat wel gedaan wordt bij stress. Spanning wordt gezien als een groot risicofactor voor-, en speelt een grote rol in het ontstaan van een depressie. Ontspanning daarentegen wordt gezien als het lichamelijk en geestelijk tot rust komen door middel van afleiding, met name nadat men zich heeft ingespannen. Spanning versus ontspanning krijgen daarom niet onverdiend de aandacht binnen de behandeling van een depressie in ruimere zin. De behandeling van een depressie kan onder andere plaatsvinden door PsychoMotorische Therapie, waarbij op methodische wijze gebruik gemaakt wordt van interventies gericht op de lichaamsbeleving en bewegingsgedrag. Binnen de PsychoMotorische Therapie kan het product 'zwemmen in warm water' ter ontspanning in worden gezet.
Er zijn enkele eigenschappen van water die van invloed zijn op ontspanning:
- Het water als ons omsluitend;
- Water geeft tegendruk (weerstand) aan bewegende voorwerpen;
- Water heeft fysiologische effecten;
- Water heeft zintuiglijke effecten.
Naast deze eigenschappen van het water, zal ook de PsychoMotorisch Therapeut moeten interveniëren om de spanningsreductie te bereiken. De interventies behorende bij de behandelstrategie ervaren, passen bij de directief-klachtgerichte werkvorm welke als doel heeft het reduceren van de klachten. De interventies worden onderverdeeld in drie factoren:
- De rol van de therapeut;
- De keuze van de activiteiten;
- De materiaalkeuze.
Aan de hand van dit onderzoek is duidelijk geworden dat genoemde kwaliteiten van water zichtbaar voor ontspanning kunnen zorgen bij mensen met een depressieve stoornis in ruimere zin. Hierin speelt de PsychoMotorisch Therapeut een belangrijke rol, qua interventies die hij doet. De hieruit voort vloeiende rationale, welke te lezen is op pagina 21, geeft antwoord op de centrale vraag en is een heldere legitimering voor het product 'zwemmen in warm water'.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk