De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Logo-Buddyapp: een digitale buddy voor volwassen stemcliënten

genomineerd voor NVLF Innovatieprijs 2019; genomineerd voor Flevopenning 2020

Rechten:

Logo-Buddyapp: een digitale buddy voor volwassen stemcliënten

genomineerd voor NVLF Innovatieprijs 2019; genomineerd voor Flevopenning 2020

Rechten:

Samenvatting

In de praktijk blijkt dat het regelmatig doen van oefeningen thuis een opgave kan zijn voor stemcliënten. Eerder onderzoek heeft uitgewezen, dat het inzetten van een app hulp kan bieden. Een app valt onder de noemer e-Health, dat een trend is in logopedie. Dit vervolgonderzoek geeft inzicht in welke functies en oefeningen de Logo-Buddyapp volgens logopedisten nodig heeft om volwassen stemcliënten te ondersteunen in stemtherapie. Het doel is om met de resultaten van dit onderzoek een app te kunnen ontwikkelen, die thuis oefenen vergemakkelijkt en waarmee de logopedist op afstand in contact blijft met de cliënt.
Methode
Via de sneeuwbalmethode is online via social media en de NVLF-nieuwsbrief een anonieme enquête met 30 vragen verspreid onder logopedisten die met volwassen stemcliënten werken. In de enquête zijn 22 vragen kwantitatief en 6 vragen kwalitatief verwerkt. 2 half-open vragen zijn op beide manieren verwerkt.
Resultaten
In totaal zijn de resultaten van 80 respondenten in kaart gebracht. De meest gewenste oefeningen in de app zijn Lax Vox, adembeheersing, volume, habituele spreekluidheid, habituele spreektoonhoogte en tempo. De logopedisten willen verder gebruik kunnen maken van de meetinstrumenten Maximale Fonatietijd, gemiddelde en meest comfortabele spreektoonhoogte en S/Z-Ratio. Ook willen ze algemene functies zoals het logboek, de reminderfunctie en de coachingfunctie gebruiken. Het liefst presenteren de logopedisten de oefeningen in videovorm.
Om de app naar tevredenheid te gebruiken, wordt het meeste belang gehecht aan gebruiksvriendelijkheid van de app. Verder moet de app voor alle leeftijden te begrijpen zijn, een overzichtelijke en simpele lay-out krijgen en voor zowel Android -als iOS-apparaten toegankelijk zijn. Ten slotte moet de app voor iedere cliënt op maat te maken zijn.
Conclusies
Uit de respons kan worden afgeleid dat het ontwikkelen van een Logo-Buddyapp in hoge mate wordt gewaardeerd. De logopedisten zijn eensgezind over de top 7 van de in te zetten oefeningen, maar ook buiten die top 7 is een aanzienlijke behoefte aan de andere uitgevraagde
oefeningen. Aangezien het in de eerste fase van de ontwikkeling van een app onmogelijk is om alle oefeningen en functies ineens op te nemen, wordt aanbevolen nader te onderzoeken waarom de oefeningen buiten de top 7 in de app zouden moeten komen. Met deze kennis kan een
gefundeerde keuze worden gemaakt in de fasering van de inhoud van de app.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
OpleidingLogopedie
PartnersDe Landelijke Stemkring
Datum2019-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk