De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

(H)erken de LeerKracht als talent

Rechten: Alle rechten voorbehouden

(H)erken de LeerKracht als talent

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Na het invoeren van het SiDi3 als signaleringsinstrument om hoogbegaafdheid te signaleren bleken de uitkomsten van de jaarsignalering niet overeen te komen met de verwachtingen van de leerkrachten. Het aantal kinderen dat in beeld kwam met een mogelijke ontwikkelingsvoorsprong was, statistisch gezien, irreëel. Per klas is gemiddeld één kind hoogbegaafd (IQ >130) en zijn drie kinderen meerbegaafd (IQ 121-129)(OCW,2011).
Wij onderzochten hoe we de betrouwbaarheid van de uitkomsten van de jaarsignaleringslijst SiDi3, ingevuld door leerkrachten en intern begeleiders op PCBS 'De Rank' en PCBS 'Koningin Julianaschool' konden waarborgen teneinde (hoog)begaafde kinderen, uit groep 4 tot en met 8, te signaleren.
Gezien de resultaten kunnen we concluderen dat de leerkrachten en intern begeleiders tevreden zijn over de bruikbaarheid van de jaarsignalering van het SiDi3. De betrouwbaarheid van de uitkomsten kan echter worden verbeterd door de kennis van leerkrachten te vergroten op het gebied van hoogbegaafdheid en het gebruik van het SiDi3. Hoe beter geschoold, hoe beter het instrument wordt gebruikt; de waarde wordt dan groter.
Het goed kunnen signaleren is volgens ons de eerste stap om hoogbegaafde leerlingen te kunnen herkennen en erkennen en geeft de "LeerKracht ogen en oren voor talent" (LEARN).

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingEducation
Jaar2012
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk