De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De grafische rekenmachine in het wiskundeonderwijs: over de toegevoegde waarde van een veelbesproken hulpmiddel

Rechten:

De grafische rekenmachine in het wiskundeonderwijs: over de toegevoegde waarde van een veelbesproken hulpmiddel

Rechten:

Samenvatting

De grafische rekenmachine is al 20 jaar onderdeel van het wiskundeonderwijs in Nederland. De positie van de GR is echter niet onomstreden. Gevreesd wordt dat de basisvaardigheden van leerlingen afgenomen zijn en dat wiskunde deels een soort knoppencursus is geworden. Dat de GR een vermindering van basisvaardigheden teweeg heeft gebracht is echter niet aan te tonen. Momenteel wordt in Nederland onderzocht hoe ICT in het Nederlandse onderwijs voortaan vorm moet krijgen. Men heeft al geconcludeerd dat er voor de GR op termijn geen rol meer is weggelegd.
Wat betreft de GR bestaan in Nederland zorgen over basisvaardigheden, de kosten, fraude en daarmee samenhangend de examenstand en de manier waarop leerlingen output interpreteren. In internationaal onderzoek zien we echter meer aandacht voor de manieren waarop lessen zouden kunnen worden ingericht. De resultaten zijn optimistisch en veelbelovend. Wat Nederland met andere landen gemeen heeft, is dat overal nog steeds schriftelijke vaardigheden worden getoetst.
Bij goed gebruik van de GR in de les, zoals ‘de Sherpa-orkestratie’, werken leerlingen aan een diepgaand begrip van achterliggende wiskunde. Daarnaast werken ze aan vaardigheden die tegenwoordig belangrijk worden gevonden, zoals samenwerken, creatief vermogen en conceptueel denken. De GR heeft daarbij vele rollen en die kunnen ten volle benut worden, mits de docent kennis heeft van de mogelijkheden en de beperkingen van het apparaat. Veel docenten, ook internationaal, geven dezelfde lessen als vroeger met daarbij de GR als verlengstuk. Onderzoek wijst echter uit dat lessen met de GR een uitgebreide voorbereiding vergen. De rol van de docent, met daarbij zijn wiskundige overtuigingen, is van cruciale invloed op hoe de leerlingen uiteindelijk met en zonder de GR presteren.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingDomein Bewegen en Educatie
Datum2018-03-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk