De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Probleemgedrag op het schoolplein ombuigen naar positief gedrag

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Probleemgedrag op het schoolplein ombuigen naar positief gedrag

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Op basisschool de Geert Groteschool in Zwolle wordt bij een aantal leerlingen probleemgedrag op het schoolplein ervaren, deze leerlingen kunnen conflicten moeilijk verbaal oplossen. Deze gedragingen beïnvloeden de sfeer in diverse groepen. Hierdoor is in het team de vraag ontstaan op welke wijze het probleemgedrag dat zichtbaar is op het schoolplein, omgebogen kan worden naar positief gedrag.

Allereerst is de huidige situatie in kaart gebracht, waarbij is gekeken naar wat wordt verstaan onder probleemgedrag en wat er zichtbaar is op het schoolplein van de Geert Groteschool. Deze analyse heeft aangetoond dat leerlingen vooral van mening zijn dat de leerkrachten niet meedenken met wat ze kunnen doen op het schoolplein. Ook gaat een aantal leerlingen niet naar de leerkracht wanneer er iets aan de hand is, ondanks dat ze aangeven dat er wel naar hen geluisterd wordt wanneer ze dit wel doen. De leerkrachten zijn van mening dat er weinig helderheid is omtrent de afspraken op het schoolplein. Daarnaast ontbreekt het aan voldoende speelmateriaal en wordt er aangegeven niet altijd op actieve wijze toezicht te houden. De observaties bevestigen dit beeld.

Op basis van deze analyse, in combinatie met literatuuronderzoek gericht op probleemgedrag en positief gedrag, is ervoor gekozen een aantal interventies op te zetten welke uitgevoerd zijn gedurende een week door de leerkrachten van groep 5 tot en met 8. Na deze week is er door middel van een vragenlijst voor zowel de leerkrachten als de leerlingen bekeken in hoeverre de interventies effect hebben gehad. Hieruit is gebleken dat de leerlingen weinig veranderingen hebben ervaren wanneer wordt gekeken naar de gesloten vragen, deze werden iets negatiever ingevuld. Wanneer wordt gekeken naar de antwoorden op de open vragen valt op dat de leerlingen veel positieve veranderingen hebben ervaren. Er zijn minder ruzies ervaren en door de afspraken is er meer duidelijkheid. De leerkrachten zijn positief over de veranderingen. Kanttekening is het ontbreken van een pauzemoment, de leerkrachten ervaren weinig rust, mede door het continurooster.

Deze interventies zijn een eerste aanzet geweest, een week is te kort om van betrouwbare veranderingen te kunnen spreken. Wel heeft het voldoende informatie opgeleverd om te komen tot heldere aanbevelingen, waar de school na dit onderzoek mee verder kan.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
OpleidingMaster Special Educational Needs
AfdelingEducation
Domein Bewegen en Educatie
PartnerGeert Groteschool, Zwolle
Datum2013-06-07
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk