De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wii bij wie?!?

Onderzoek naar het effect van de Wii-behandeling bij Parkinson patiënten

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Wii bij wie?!?

Onderzoek naar het effect van de Wii-behandeling bij Parkinson patiënten

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Wii voor Wie? Dat is de titel van dit onderzoeksverslag, voor wie is de Wii geschikt en kan de Wii inderdaad gebruikt worden in de revalidatie als behandelmethode? Deze vragen komen aan de orde in de inleiding en is het begin van het onderzoek.
Is de Wii-nintendo ook geschikt voor mensen met de ziekte van Parkinson? Ik heb onderzoeken gedaan wat de Wii-nintendo kan in de revalidatie en wel specifiek voor houdings- en evenwichtsproblemen bij mensen met de ziekte van Parkinson. De oorzaak van deze problemen liggen in de hersenen maar waarom dit steeds verder aftakelt, is niet bekend. De Wii-nintendo kan het balansprobleem wellicht verbeteren mede door het spelen van Wii-fit en Wii-sport. Deze twee spelonderdelen van de Wii-nintendo gaan in op het verbeteren van verschillende componenten van het bewegingsapparaat zoals, conditie, lenigheid en evenwicht.
Het onderzoek is uitgevoerd met 2 Parkinson patiënten en deze proefpersonen kregen 8 weken een Wii-behandelprogramma. Onderdelen van de Wii-fit en de Wii-sport werden beoefend om de houdings- en evenwichtsreacties te verbeteren. Voor en na de behandeling werden er verschillende testen uitgevoerd. In het verslag heb ik de verschillende testresultaten uitgewerkt en statistische berekend. Uit de testen is gebleken dat er geen significant verschil is opgetreden in de houdings- en evenwichtsproblemen bij de proefpersonen. Hier mee wordt geconcludeerd dat de Wii-behandeling geen geschikte behandelmethode is in de revalidatie, het levert geen verbetering in de geoefende elementen. Echter zijn er veel discussiepunten over de resultaten wat zorgt voor grote twijfel over de conclusie uit het onderzoek. De behandelmethode lijkt uit het onderzoek niet geschikt maar vanwege de validiteit kunnen er geen verdere uitspraken worden gedaan over de effectiviteit van de Wii-behandeling bij de gehele populatie.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
PartnerRevalidatiecentrum ViaReva te Deventer
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk