De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De kansen voor biologische chips in Nederland en Engeland

De kansen voor biologische chips in Nederland en Engeland

Samenvatting

De oorsprong van de aardappelchips ligt in Amerika toen bij toeval dungesneden patat werd gemaakt. Ruim 100 jaar later maakten ook de Nederlanders en Engelsen kennis met de chips, met als gevolg de eerste chipsfabriek in Middenmeer (Nederland). De chipsmarkt in Nederland wordt met name beheerd door vier grote spelers in deze industrie. Hedendaags wordt in de gangbare markt voornamelijk gewerkt met rassen als Lady Claire en de VR 808 door hun goede bak kwaliteiten. In dit rapport wordt als voorbeeld het aardappelras Louisa vergeleken en beoordeeld met bestaande aardappelrassen. Ook wordt onderzocht of er marktmogelijkheden zijn voor rassen als de Louisa in de biologische markt. Naast een goed onderwatergewicht, de vorm, de bakkwaliteiten en de maatsortering is de resistentie tegen Phytophthora van groot belang wil een nieuw ras ‘slagen’ als biologische chips. Door een veranderende chipsmarkt zijn de biologische chips en de groentechips sterk in opkomst. De hoofd- en deelvragen zijn toegespitst op de markt in Nederland en Engeland. Marktontwikkelingen, arealen, eigenschappen van bestaande rassen en de mogelijke afzetkanalen worden onderzocht om op deze manier antwoord te vinden op de vraag of er marktmogelijkheden zijn in Nederland en Engeland. Op basis van deze punten is het hoofdstuk resultaten opgebouwd en wordt per paragraaf toegelicht wat de gevonden resultaten zijn. Eigenschappen van bestaande rassen worden hierin vergeleken met elkaar en er wordt weergegeven welke eigenschappen van bestaande rassen overtroffen zullen moeten worden door een nieuw ras. Doormiddel van het doen van een onderzoek is helder verkregen wat bedrijven zoeken in bepaalde rassen, waarom ze hiervoor kiezen en of er eventueel nieuwe rassen gevonden kunnen worden. Belangrijke aspecten als blaasvorming, lange kiemrust, resistenties en blauwgevoeligheid worden hierbij uitgewerkt om helder te krijgen wat hierin verbeterd moet worden. Belangrijke trends, welke zowel in Nederland als Engeland naar voren komen, is dat de standaard chips plaats zal maken voor de zogenoemde gezondere alternatieven als groentechips en hybride groenteproducten. De markt voor de gewone chips vlakt af, waardoor marktaandeel winnen lastig zal blijken. Uit de afgenomen interviews bij verschillende aardappelverwerkers blijkt dat de markt behoorlijk verzadigd is en dat informatie nagenoeg niet wordt gedeeld.

Toon meer
OrganisatieAeres Hogeschool
AfdelingTuinbouw en Akkerbouw
PartnersAeres Hogeschool Dronten
Schaap Holland B.V.
Datum2020-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk