De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Deel deze publicatie

Assessment of yield, brix, citric acid, shelf life, and taste characteristics of organic tomato hybrids under heated glasshouse conditions

Open access

Assessment of yield, brix, citric acid, shelf life, and taste characteristics of organic tomato hybrids under heated glasshouse conditions

Open access

Samenvatting

Deze studie vergelijkt 36 roma-type tomatenhybriden, waaronder drie commerciële rassen en 33 nieuwe genotypen, geteeld in een verwarmde biologische kas in Nederland. Doel was het identificeren van rassen die een optimale combinatie leveren van opbrengst, Brix-gehalte, citroenzuur, houdbaarheid en smaak voor de West-Europese markt. In een 300 m² compartiment werden opbrengstcomponenten, chemische parameters, sensoriële eigenschappen en bewaarkwaliteit wekelijks gemeten. Negen genotypen overtroffen het referentieras in totale opbrengst (max. 4,5 kg/plant), terwijl variatie in Brix (4,45–5,56 °Bx) en zuur (0,70–1,08 %) wezen op kwaliteitsverschillen. Sensorische tests toonden geen significante smaakverschillen tussen de topgenotypen. Shelf-life tests identificeerden rassen met superieure stevigheid en schimmelresistentie tot zeven weken.

Organisatie
Afdeling
PartnerAeres Hogeschool Dronten
Datum2025-08-01
Type
TaalEngels

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk