Assessment of yield, brix, citric acid, shelf life, and taste characteristics of organic tomato hybrids under heated glasshouse conditions
Assessment of yield, brix, citric acid, shelf life, and taste characteristics of organic tomato hybrids under heated glasshouse conditions
Samenvatting
Deze studie vergelijkt 36 roma-type tomatenhybriden, waaronder drie commerciële rassen en 33 nieuwe genotypen, geteeld in een verwarmde biologische kas in Nederland. Doel was het identificeren van rassen die een optimale combinatie leveren van opbrengst, Brix-gehalte, citroenzuur, houdbaarheid en smaak voor de West-Europese markt. In een 300 m² compartiment werden opbrengstcomponenten, chemische parameters, sensoriële eigenschappen en bewaarkwaliteit wekelijks gemeten. Negen genotypen overtroffen het referentieras in totale opbrengst (max. 4,5 kg/plant), terwijl variatie in Brix (4,45–5,56 °Bx) en zuur (0,70–1,08 %) wezen op kwaliteitsverschillen. Sensorische tests toonden geen significante smaakverschillen tussen de topgenotypen. Shelf-life tests identificeerden rassen met superieure stevigheid en schimmelresistentie tot zeven weken.

| Organisatie | |
| Afdeling | |
| Partner | Aeres Hogeschool Dronten |
| Datum | 2025-08-01 |
| Type | |
| Taal | Engels |






























