De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Vegetarisering als verrijking van het assortiment. Een design thinking onderzoek over het ontwikkelen van een vegetarisch menu.

Open access

Vegetarisering als verrijking van het assortiment. Een design thinking onderzoek over het ontwikkelen van een vegetarisch menu.

Open access

Samenvatting

Achtergrond en doel
De klimaatverandering is een maatschappelijk probleem. Dit is voor een groot deel toe te wijden aan de vee-industrie. Minder vlees consumeren kan bijdragen aan een oplossing. Het doel van dit onderzoek is de ontwikkeling van een vegetarisch menu voor assortimentsuitsbreiding van Jorevents voor de klanten van Peakz Padel en daarmee een positieve bijdrage geleverd kan worden voor het klimaat. De geformuleerde hoofdvraag is: ‘Waar moeten smaakvolle vegetarische gerechten uit een menu aan voldoen om te worden toegevoegd aan het assortiment van Jorevents onder het concept Hip & Tasty, met als doel gebruikt te worden door de klant van Peakz Padel?’

Methoden
Dit onderzoek is uitgevoerd aan de hand van de design thinking methode wat uit vier fases bestaat. De ontdekkingsfase heeft als doel te ontdekken waar het nieuwe vegetarische menu aan moet voldoen om toegevoegd te worden aan het assortiment van Jorevents. Het doel van de tweede fase, de definitiefase, is het creëren van een realistisch beeld van de doelgroep en het opstellen van de design criteria. In de ontwikkelingsfase is het doel om prototypes van de gerechten te ontwikkelen, testen en optimaliseren. In de laatste fase wordt toegewerkt naar de implementatie van het eindproduct bij Peakz Padel. De onderzoeksgroep omvat klanten van Peakz Padel en de eigenaren van Jorevents.

Resultaten
Uit de ontwikkelingsfase blijkt dat het menu aan een aantal eisen zal moeten voldoen. Zo moet het menu smaakvol, hip, vers en inkooptechnisch onder de 6,25 euro p.p. liggen. De definitiefase wijst uit dat de doelgroep voornamelijk afkomstig is uit generaties X en Y en zich bezig houden met gezondheid en het klimaat. De ontwikkelingsfase heeft als resultaat de ontwikkelde gerechten en in de implementatiefase heeft het menu de naam ‘Jorevents op zn best’ gekregen.

Conclusie
Door middel van de design thinking methode is er een vegetarisch menu ontwikkelt dat voldoet aan de design criteria. Het menu heet ‘Jorevents op z’n best’ en bestaat uit een zoete puntpaprikatomatensoep, zoete aardappel curry, flatbread pulled ‘chicken’, groene salade, bruschetta met burrata-pestodip, brood met alioli en tzaziki en een frambozen trifle.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
OpleidingVoeding & Diëtetiek
AfdelingBewegen, Sport en Voeding
Datum2023-01-09
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk