De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Effectmeting Baby Groente Tas op de middellange termijn

Open access

Effectmeting Baby Groente Tas op de middellange termijn

Open access

Samenvatting

Achtergrond
Uit eerder onderzoek is gebleken dat het aanbieden van gezonde voeding op jonge leeftijd, tussen de 4 en 6 maanden, van cruciaal belang is voor de latere gezondheid van het kind. De Baby Groente Tas (BGT) helpt ouders in de gemeente Purmerend met het maken en aanbieden van gevarieerde verse groentehapjes voor hun zuigeling. In dit onderzoek wordt gekeken naar het effect van de BGT op de middellange termijn, acht weken na het ontvangen van de laatste BGT. Onderzoeksvraag: Wat is het effect van de Baby Groente Tas op de frequentie en variatie in groente-, fruit- en vochtinname, 8 weken na het gebruik van de laatste Baby Groente Tas bij zuigelingen tussen de 8 en 10 maanden ten opzichte van zuigelingen tussen de 8 en 10 maanden in Nederland die geen gebruik hebben gemaakt van de Baby Groente Tas?

Methoden
Deze afstudeeropdracht bestond uit een kwantitatief- en een kwalitatief onderzoek. De dataverzameling voor het kwantitatieve deel bestond uit online enquêtes. Deze data werden geanalyseerd in SPSS. De data voor het kwalitatieve deel werden verkregen door het houden van interviews met ouders die gebruik hebben gemaakt van de BGT. Deze data werden geanalyseerd in Excel.

Resultaten
Ons onderzoek laat zien dat ouders die de BGT hebben ontvangen, ook acht weken na de laatste tas, nog een significant grotere variatie aan groente en fruit aanbieden aan hun zuigeling. Ouders met de BGT gaven significant vaker een fruitpotje dan de controlegroep. Alle ouders zijn geïnteresseerd in extra informatie na het gebruik van de tas. Zo zouden ze graag recepten en tips willen ontvangen. Meerdere ouders hebben aangegeven dat ze dit in de vorm van een wekelijkse e-mail of via een Instagram account zouden willen zien. Conclusie Uit ons onderzoek is gebleken dat de BGT een leer-effect heeft en, ook acht weken na de laatste tas, nog een positief gedragseffect oplevert. Om de resultaten van dit onderzoek te bekrachtigen, is het mogelijk om deze studie met een grotere doelgroep te herhalen en om te kijken of het effect op variatie op de langere termijn ook nog aanwezig is. Daarnaast is het effect van het fruitpotje iets dat in een vervolgonderzoek verder onderzocht kan worden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
OpleidingVoeding en Diëtetiek
AfdelingBewegen, Sport en Voeding
Datum2022-12-21
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk