De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De kracht van aangepast sporten

Open access

De kracht van aangepast sporten

Open access

Samenvatting

Leren sporten is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo heeft sport voor kinderen met een beperking vaak een andere betekenis dan voor kinderen zonder een beperking en zijn er voor kinderen met een beperking meer drempels om lid te worden van een sportvereniging. Drie belangrijke aspecten; de omgeving, de begeleider en het aanbod, kunnen worden aangepast op deze kinderen om de drempels te verlagen.
Zo blijkt uit het landelijk sportstimuleringsproject Special Heroes dat bij de doelgroep ‘kinderen met beperkingen’ de begeleider vaak over weinig deskundigheid beschikt. Daarnaast zijn sommige sporten niet mogelijk in verband met de ruimte en mogelijkheden die op school zijn en is begrip en wil van verenigingen noodzaak.
Wel blijkt dat deze kinderen een positieve kijk hebben op sportief gedrag. Het is o.a. van belang om positief te denken over sport, eigen kunnen in kunnen schatten en rekening houden met elkaar.
Specifieke hulp bij het vormgeven van introductielessen, deskundigheidsbevordering van coaches en jeugdleiders en het ontwikkelen van varianten van sportaanbod met effect of sportief gedrag bij specifieke doelgroep zouden aanbevelingen kunnen zijn voor de toekomst.

Toon meer
OrganisatieHanze
Jaar2016
TypeConferentiebijdrage
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk