De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Oudere Kind Meertaligheid

In hoeverre kunnen basisscholen in het grensgebied Nederland/Duitsland het onderwijs beter afstemmen op de schoolpopulatie?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Oudere Kind Meertaligheid

In hoeverre kunnen basisscholen in het grensgebied Nederland/Duitsland het onderwijs beter afstemmen op de schoolpopulatie?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek maakt een deel uit van de pedagogische minor “Oudere Kind/ Meertaligheid” onder begeleiding van de docent Jan Kruimink aan de Stenden Hogeschool in Emmen.
In dit onderzoek wordt beschreven wat meertalig onderwijs betekent en hoe het gedefinieerd wordt. Bovendien wordt door het bestuderen van vakliteratuur onderzocht hoe meertalig onderwijs in de praktijk vormgegeven wordt en welke mogelijkheden er bestaan. Het doel hiervan was om uit de wetenschappelijke aspecten een aanbeveling te kunnen geven in hoeverre basisscholen in het grensgebied Nederland/Duitsland het onderwijs beter kunnen afstemmen op de schoolpopulatie.
Door middel van de literatuurstudie wordt in hoofdstuk 2 gezocht naar een definitie van meertaligheid. Bovendien wordt in dit onderzoek beschreven wat meertaligheid inhoudt (zie § 2.1) en waarom meertalig onderwijs steeds belangrijker wordt (zie § 2.1.1).
In § 2.2 wordt onderzocht welke methodieken en didactieken er bestaan om het leren van een vreemde taal op school vorm te geven. Daarbij wordt ingegaan op de verschillende schooltypes en hun onderwijsvisie (zie § 2.2.1-2.2.5) en op de uitvoering in de praktijk (zie § 2.3). Ook wordt beschreven hoe de vreemde taal in de zaakvakken geïntegreerd kan worden (zie § 2.3.1) en welke andere mogelijkheden nog ter omzetting bestaan (zie § 2.3.1.3).
Door middel van de enquêtes wordt in de praktijk onderzocht of de leerkrachten en de ouders ervoor open staan om het Nederlands op school meer ruimte te geven. De bedoeling hiervan was om te kunnen zeggen of de school en de ouders dit ondersteunen en voor veranderingen open staan zodat de beginsituatie duidelijk is. Het bleek dat dit het geval is (zie hoofdstuk 4). In § 4.3 worden mijn eigen ervaringen met het Nederlands op school beschreven. Vanuit de theorie heb ik een aantal muzieklessen in het Nederlands gegeven. Het kan geconcludeerd worden dat het vak muziek hiervoor geschikt is en dat de kinderen er geen moeite mee hadden.
Uiteindelijk wordt tot de conclusie gekomen dat meertaligheid in een geglobaliseerde wereld heel belangrijk is en dat er meer voordelen dan nadelen bestaan bij het leren van een tweede taal. Ook wordt geconcludeerd dat er heel veel verschillende methodieken en didactieken zijn om meertalig onderwijs op school vorm te geven, maar dat niet alle vormen op de Grundschule Laar toepasbaar zijn.

Toon meer
OrganisatieNHL Stenden Hogeschool
OpleidingOpleiding tot Leraar Basisonderwijs
AfdelingAcademie Primair Onderwijs
Datum2015-01-05
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk