De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Circulaire betonketen uit vrijkomende agrarische bebouwing Regio Foodvalley

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Circulaire betonketen uit vrijkomende agrarische bebouwing Regio Foodvalley

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Beton is een bouwmateriaal dat is samengesteld uit met name cement, water en zand, grind en/of steenslag. Zand en grind worden wereldwijd schaarser en mogen over enkele jaren niet meer in Nederland gewonnen worden. Betonfabrikanten zoeken om deze redenen naar hoogwaardige, gecertificeerde en gerecyclede alternatieven hiervoor.

Meer dan de helft van de boerenbedrijven moet stoppen of krimpen vanwege de stikstofaanpak en andere regels en beleidsdoelen. Daardoor zal de komende jaren naar verwachting een fors aantal boeren stoppen met het houden van dieren en ontstaat in Regio Foodvalley een enorme oppervlakte aan vrijkomende agrarische bebouwing (VAB). Betonpuin uit de sloop van VAB wordt door betonfabrikanten gezien als een alternatieve grondstofstroom voor de betonproductie. De CHE heeft, samen met Bosch Beton en Living Lab Regio Foodvalley Circulair, een subsidie ontvangen om van 1 september 2023 tot 31 augustus 2024 onderzoek te doen naar een circulaire betonketen uit VAB.

Er ligt, vanuit het Betonakkoord, een opgave bij Regio Foodvalley om de transitie naar 100% hoogwaardig hergebruik van betonafval in 2030 te maken. Het ontbreekt op dit moment aan handelingsperspectief om de beoogde transitie richting een circulaire betonketen te realiseren. In de eindrapportage van het onderzoek zijn de belangrijkste knelpunten opgesomd en zijn oplossingsrichtingen weergegeven. Om de slag naar een circulaire betonketen in Regio Foodvalley te maken is gezamenlijke inspanning nodig. Het markttransformatie model van Simons en Nijhof (2021) biedt houvast om te komen tot de eindfase van volwassenheid waarbij circulair slopen en hoogwaardig gebruik van betongranulaat in de regio de norm is.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingBedrijfskunde MER
AfdelingDomein ICT, Media & Organisatie
Academie Mens & Organisatie
LectoraatMens en Organisatie
Datum2024-07-11
TypeRapport
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk