De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Op eigen benen

Een onderzoek naar het coachen en ondersteunen van jongeren richting zelfstandigheid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Op eigen benen

Een onderzoek naar het coachen en ondersteunen van jongeren richting zelfstandigheid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Onderwerp
Het onderzoeksverslag dat u in handen heeft, gaat over het coachen en ondersteunen van jongeren in het Kamers met Kansen project in Ede. In september 2013 wordt een Kamers met Kansen project gerealiseerd op de Kenniscampus te Ede. In dit project komen jongeren (18 tot 25 jaar) wonen die ondersteuning en coaching nodig hebben in het zelfstandig en zelfredzaam worden.

Voor het project worden studenten ingezet als coaches voor de jongeren. Vanuit de Stuurgroep Kamers met Kansen Ede is ons de vraag gesteld om onderzoek te doen naar de manier hoe studenten de jongeren kunnen coachen. Dit heeft ons tot de volgende hoofdvraag geleid:
“Op welke manier kunnen studenten de jongeren ondersteunen en coachen richting zelfstandigheid?”

Uitvoering
Om antwoord te vinden op onze hoofdvraag hebben wij verschillende vormen van onderzoek gedaan. Wij hebben allereerst literatuuronderzoek gedaan. Waarbij we onderzoek hebben gedaan naar de doelgroep, zelfredzaamheid en naar wat coaching precies is. Daarnaast hebben wij documentenonderzoek gedaan. We hebben meerdere documenten van andere Kamers met Kansen projecten opgevraagd en deze onderzocht op de inhoud. Als laatste hebben wij zes interviews gehouden met medewerkers van verschillende Kamers met Kansen projecten.

Belangrijkste conclusies en aanbevelingen
Uit dit onderzoek blijkt dat er niet één manier is hoe de jongeren gecoacht kunnen worden richting zelfstandigheid. Het belangrijkste is dat de begeleider zelf het instrument is in de coaching waarbij hij erg flexibel is. Aangezien dit voor studenten zonder ervaring erg lastig kan zijn, bevelen wij dan ook aan om het belang van intervisie, supervisie en zelfreflectie te benadrukken bij de coachende studenten.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingMaatschappelijk Werk & Dienstverlening
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk