De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Pas op! Prikkelbaar!

Storing in de sensorische informatieverwerking Autisten (on)beperkt in prikkelverwerking?

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Pas op! Prikkelbaar!

Storing in de sensorische informatieverwerking Autisten (on)beperkt in prikkelverwerking?

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie is tot stand gekomen naar aanleiding van groeiende interesse naar storing in de sensorische informatieverwerking binnen ZMLK- school De Cirkel en ook zeker door de groeiende interesse voor het onderwerp bij mijzelf. Betrokkenen, zoals leerkrachten en ander begeleidend personeel ervaren dat er weinig informatie betreffende deze stoornis beschikbaar is, waardoor men tegen problemen aanloopt en men de leerlingen niet de zorg kan bieden die ze nodig hebben.

Uit bovenstaand gegeven komt de probleemstelling van deze scriptie voort:

Autisten (on)beperkt in prikkelverwerking?

Er is geprobeerd antwoord te geven op deze vraag door middel van een literatuuronderzoek en een praktijkonderzoek.

Als eerste is gestart met een literatuuronderzoek naar storingen in de sensorische informatieverwerking. Er is onderzoek gedaan naar wat een sensorische integratiestoornis is en wat het belang van een goede sensorische integratie is voor het goed kunnen functioneren op school. Uit het onderzoek kwam naar voren dat een sensorische integratiestoornis een complexe stoornis is en dat iedere leerling met deze stoornis anders is. Daarnaast is een goede sensorische integratie van belang op school, omdat de leerling anders tegen tal van problemen aan kan lopen.

Vervolgens heeft een praktijkonderzoek plaatsgevonden. Dit onderzoek bestond uit observaties, veranderingen binnen de groep en enquêtes. Het onderzoek was bedoeld om een beeld te krijgen van leerlingen met een sensorische integratiestoornis. Daarnaast om erachter te komen tegen welke problemen de leerkrachten aan lopen met betrekking tot deze leerlingen en welke informatie ze nodig hebben om de zorg voor deze leerlingen zo goed mogelijk af te stemmen.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingLeraar Basisonderwijs
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk