De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het paard als middel bij zorgverlening aan kinderen met een autismespectrumstoornis

Kwalitatief beschrijvend onderzoek naar vormgeving en wetenschappelijke onderbouwing van zorgverlening met paarden op de HartenHoeve

Het paard als middel bij zorgverlening aan kinderen met een autismespectrumstoornis

Kwalitatief beschrijvend onderzoek naar vormgeving en wetenschappelijke onderbouwing van zorgverlening met paarden op de HartenHoeve

Samenvatting

De aangeboden zorgverlening met paarden op de HartenHoeve is een vorm van recreatief paardrijden. Onder zorgverlening wordt verstaan: alle gegeven zorg aan daartoe behoeftige personen zonder vooraf gestelde doelen. Bij zorgverlening met paarden worden naast het paardrijden op zich, alle activiteiten en de onderlinge relaties rondom het paardrijden meegerekend.
Over de relatie tussen paarden en kinderen met een ASS beschrijft de literatuur dat paarden eerder een relatie aangaan met kinderen met autisme, omdat paarden geen dubbele boodschappen begrijpen en kinderen met autisme veelal congruent zijn in hun gedrag. Daarbij zullen kinderen met autisme makkelijker een relatie aangaan met paarden dan met mensen, omdat ze de lichaamstaal van het paard beter verstaan. Onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer kinderen met autisme zorgverlening met paarden krijgen aangeboden, er verbeteringen te zien zijn in concentratievermogen en communicatievaardigheden. Evenzeer zouden er door zorgverlening met paarden bij alle ruiters, waaronder kinderen met autisme, effecten op kunnen treden op psychomotorisch, psychisch, fysisch en sociaal/emotioneel gebied. Op de HartenHoeve worden evenzo effecten op deze vier gebieden opgemerkt. De meeste effecten worden zichtbaar op psychisch en sociaal/emotioneel vlak. Daarnaast is door de onderzoekers in kaart gebracht hoe zorgverlening met paarden bij kinderen met een ASS wordt vormgegeven op de HartenHoeve, enkel ingegaan op doe- activiteiten en visie/missie.
Opvallend is dat de ervaring van zowel kinderen als ouders over de aangeboden zorgverlening met paarden op de HartenHoeve, niet los te koppelen is van hoe zij de HartenHoeve in het algemeen ervaren. Uit de interviews is gebleken dat de sfeer die heerst op de HartenHoeve, de omgeving en de begeleiding hierop van invloed zijn. Door ouders en kinderen wordt overwegend positief gesproken over de begeleiding, de paarden, de zorgverlening met paarden en de HartenHoeve in het geheel.
De omgevingsfactoren zouden mogelijkerwijs een grotere bijdrage kunnen leveren aan de therapeutische effecten dan de paarden zelf.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening
PartnerZorgmanege HartenHoeve
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk