De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Mindfulness, Just for Go(od)

Mind Full, or Mindful?

Samenvatting

Het doel van dit afstudeerproject is het onderzoeken van de mogelijkheden voor implementatie van mindfulness binnen de Hoop GGZ, afdeling de Kiel. Hiervoor is het noodzakelijk om na te gaan wat het doel inhoudt en wat de principes en methodes zijn van mindfulness. Daarnaast is het belangrijk te onderzoeken of mindfulness aansluit bij de visie van de Hoop GGZ, bij de doelgroep en daarbij behorende hulpverlening.

Mindfulness is te definiëren als ‘bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zonder te oordelen’. De onderliggende principes vinden hun oorsprong in het boeddhisme. De principes van mindfulness worden verschillend gewaardeerd in de literatuur en onder de geïnterviewde therapeuten. Hoe mindfulness zich verhoudt tot het christendom is volgens de christelijke therapeuten afhankelijk van de therapeut, de doelstelling, de opbouw van de training en de hulpverleningssetting.
Het doel van mindfulness strookt niet met de visie van de Hoop GGZ. Het grootste verschil is dat mindfulness gericht is op loslaten en zelfverlossing terwijl de Hoop GGZ sterk op zoek is naar verbinding met en verlossing door God. De christelijke therapeuten die (een variant van) mindfulness aanbieden hebben allen de principes getoetst aan de Bijbel. De reden waarom men heeft gekozen voor de toepassing van een christelijke variant kan verschillen. Een christelijke mindfulness training voor kinderen en jongeren lijkt nog niet aangeboden te worden. Desondanks lijkt mindfulness helpend te zijn bij deze doelgroep zowel qua leeftijd, ontwikkeling als psychopathologie. De principes en methoden van mindfulness zijn, mits het in een christelijke context wordt geplaatst, binnen het huidige behandelaanbod van afdeling de Kiel te implementeren.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk