De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Verpleegkundig handelen naar het wondprotocol

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Verpleegkundig handelen naar het wondprotocol

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In het Ziekenhuis Gelderse Vallei, op de afdeling chirurgie buik/oncologie, zal door middel van praktijkonderzoek in kaart worden gebracht in hoeverre verpleegkundigen gebruik maken van het wondprotocol. Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek zijn er aanbevelingen gedaan die het gebruik van het wondprotocol inzichtelijk maken.

Vanuit de resultaten van het praktijkonderzoek is gebleken dat er een verschil is in het gebruik van het wondprotocol door de verpleegkundigen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen drie groepen verpleegkundigen. Als eerste zijn er verpleegkundigen die bekend zijn met het wondprotocol en dit niet gebruiken. Ten tweede zijn er verpleegkundigen die bekend zijn met het wondprotocol en dit wel gebruiken. Als laatste zijn er verpleegkundigen die niet bekend zijn met het wondprotocol. Dit is één van de redenen waarom deze groep het wondprotocol niet gebruikt. Uit literatuur- en praktijkonderzoek blijken er nog een aantal redenen te zijn voor de verschillen tussen deze drie groepen:

• Onduidelijke communicatie rondom wondzorg;
• Het wondprotocol is lastig te vinden;
• Artsen geven opdracht voor een andere wondbehandeling;
• Klinische blik en ervaring van verpleegkundigen.

Naar aanleiding van de conclusie wordt ten eerste aanbevolen om het wondprotocol opnieuw te implementeren. Ten tweede wordt aanbevolen om de mogelijkheden voor de communicatie rondom wondzorg duidelijk te maken. Ten derde wordt aanbevolen om het wondprotocol op één vaste plek te publiceren, zodat het snel te raadplegen is. Ten vierde wordt aanbevolen om onderzoek te doen naar de relatie tussen verpleegkundigen en artsen. Ten vijfde wordt aanbevolen om te onderzoeken of de kennis en ervaring van verpleegkundigen voldoende is om een goede wondbehandeling te garanderen. Als laatste wordt aanbevolen om dit onderzoek te herhalen op andere verpleegafdelingen om te beoordelen in hoeverre het wondprotocol door verpleegkundigen ziekenhuisbreed wordt gebruikt.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingVerpleegkunde
AfdelingAcademie Gezondheidszorg
PartnersZiekenhuis Gelderse Vallei, Ede
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk