De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Is er koffie in de hemel?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Is er koffie in de hemel?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Voor de meeste mensen met een verstandelijke beperking zijn hun ouders de belangrijkste personen in hun leven. Overlijd één van hen dan is dit voor velen een zeer ingrijpende gebeurtenis. Maar ook het wegvallen van andere familieleden en groepsgenoten kan veel indruk maken. Als een dierbare ernstig ziek is en een langdurig ziekbed moet doorstaan, kan er met een cliënt gewerkt worden aan het voortraject van rouw.
In dit onderzoek is onderzocht hoe volwassen cliënten met een verstandelijke beperking van Reinaerde voorbereid kunnen worden op een rouwsituatie, zoals bij het overlijden van een dierbare.
Doel van dit onderzoek is om via aanbevelingen begeleiders handvatten te bieden om volwassen cliënten met een verstandelijke beperking voor te kunnen bereiden op een rouwsituatie.

Elk persoon, met of zonder verstandelijke beperking, die te maken krijgt met rouw, reageert er verschillend op. Om die reden is er geen eenduidige conclusie uit het onderzoek geformuleerd. Dit omdat de spanning die het traject op kan leveren negatieve invloed op het welzijn van de cliënt kan hebben. Indien er besloten wordt dat de cliënt voorbereid wordt op het overlijden van een dierbare dient er door de begeleiding rekening gehouden te worden met de volgende belangrijke factoren: het niveau van de cliënt, kennis van de cliënt, wie er komt te overlijden, tijdgebrek en de persoonlijke behoefte van de cliënt. Als een cliënt in aanmerking komt voor het voortraject, dan hebben zij volgens het onderzoek competente begeleiders en een respectvolle begeleidingswijze nodig. Een begeleider die de situatie niet te zwaar maakt wordt ook als helpend ervaren.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening
AfdelingAcademie Sociale Studies
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk