De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Beroepsgeheim: Wat moet je ermee?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Beroepsgeheim: Wat moet je ermee?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het beroepsgeheim is voor verpleegkundigen en verzorgenden een basisplicht voor het leveren van goede en veilige zorg. Verpleegkundigen en verzorgenden maken in de dagelijkse praktijk verschillende situaties mee waarin zij te maken krijgen met het beroepsgeheim.
Het hoofddoel van dit onderzoek richt zich op het inzichtelijk maken in welke situaties verpleegkundigen en verzorgenden te maken hebben met het beroepsgeheim en wat hun overwegingen zijn om wel of niet volgens het beroepsgeheim te handelen. Voor Buurtzorg Nederland, een jonge thuiszorgorganisatie, is dat inzicht op dit moment onvoldoende duidelijk.

Om het handelen bij het beroepsgeheim te onderzoeken is er een literatuurstudie gestart. Er is gezocht naar wetenschappelijke Nederlands- en Engelstalige literatuur, zoals boeken, artikelen en internetsites. De belangrijkste resultaten uit de literatuurstudie vloeien voort uit de algemene wettelijke kaders en de Nationale Beroepscode voor Verpleegkundigen en Verzorgenden.

Aan de hand van de uitkomsten van deze literatuurstudie is een topiclijst samengesteld die de basis heeft gevormd voor het afnemen van twaalf half- gestructureerde interviews. In de interviews is gevraagd naar kennis over de inhoud van het beroepsgeheim, verschillende situaties waarin verpleegkundigen en verzorgenden ervaren dat het beroepsgeheim in het geding is en welke overwegingen verpleegkundigen en verzorgenden vervolgens maken.

De uitkomsten van het praktijkonderzoek en de literatuurstudie hebben geleid tot gerichte aanbevelingen voor de zelfstuderende teams en de organisatie Buurtzorg Nederland.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingVerpleegkunde
PartnerBuurtzorg Nederland
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk