De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Spelen: krachtige motor voor de totale ontwikkeling!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Spelen: krachtige motor voor de totale ontwikkeling!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Onderzoeksvraag: Wat kan een basisschoolteam op korte en lange termijn doen om kinderen op de schoolspeelplaats meer en gevarieerder te laten spelen met als doel verveling of pesten te voorkomen en de persoonlijke ontwikkeling en concentratie van leerlingen te bevorderen?
Onderzoeksgroep: Voor het inventariseren van de speelwensen van zowel de leerkrachten als de leerlingen is gebruik gemaakt van een enquête. 44% van alle leerkrachten hebben hieraan deelgenomen. Alle leerlingen van de groepen 4 en 5 (in totaal 107 leerlingen, waarvan 41 jongens en 68 meisjes) hebben naast deze enquête, deelgenomen aan een experiment om te achterhalen wat het effect is op het bieden van speelmateriaal en speelsuggesties (uitbreiding speelbagage) op de spelbeleving van kinderen.
Conclusie: Van alle ondervraagden bij de enquêtes (leerlingen en leerkrachten) geeft de meerderheid de voorkeur aan een speel ontdekkend speelterrein met natuurlijke materialen. Grote meerderheid van de meisje geeft aan een kleurrijk speelterrein met de nadruk op speeltoestellen te prefereren. Door de enquêtes zijn de wensen van direct betrokkenen op het gebied van speelruimte, speelbagage en speelmateriaal duidelijk in kaart gebracht. Het experiment heeft aangetoond dat het aanbieden van speelmateriaal en het vergroten van de speelbagage een positieve invloed heeft op de spelbeleving van kinderen. Bij jongens is dit positieve effect groter dan bij meisjes. Vanuit de literatuur en vanuit de interviews zijn er veel aanwijzingen dat een goed ingerichte, bij voorkeur groene speelplaats bijdraagt in gevarieerder spel, meer ontwikkelingsmogelijkheden en een verbeterde concentratie bij kinderen.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2010
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk